Poljska razvojna banka BGK donirala je 250 tisuća eura za pomoć Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 02. veljača 2021. u 14:10
Foto: Pixabay

Poljska razvojna banka BGK donirala je 250 tisuća EUR za pomoć Hrvatskoj koja je posljednjih tjedana pogođena serijom potresa. Novac je u obliku donacije otišao Hrvatskoj razvojnoj banci HBOR.

“Zajedno smo s Hrvatima u ovim teškim vremenima i poduzeli smo stvarne mjere pomoći. Novac će pomoći Hrvatima da obnove mjesta koja su najviše stradala u potresima. Podrška Poljske razvojne banke BGK izraz je dobrosusjedske i tromorske suradnje s Hrvatskom. Solidarnost među zemljama, posebno u tako teškim vremenima, osnova je za izgradnju uskih regionalnih veza ne samo na ekonomskoj već i na socijalnoj razini. S Hrvatskom imamo posebne odnose, uključujući HBOR razvojnu banku, zbog uske suradnje i država i banaka u Inicijativi tri mora i Fondu tri mora ”, rekla je Beata Daszyńska-Muzyczka, predsjednica BGK i predsjednica nadzornog odbora Fonda Triju mora.
29. prosinca dogodio se potres čiji je epicentar bio 50 km od Zagreba. Najmanje 7 ljudi je poginulo, stotine ozlijeđeno, a tisuće su izgubile domove i stanove. Bio je to jedan od najjačih potresa u povijesti zemlje. Još jedan potres u Hrvatskoj dogodio se također u siječnju 2021. i ranije u ožujku 2020.
„U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske želim se zahvaliti Nacionalnoj razvojnoj banci Poljske BGK na njihovoj solidarnosti i darežljivoj pomoći poslanoj putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj HBOR. Poljske institucije i poljski građani u svojim brojnim inicijativama pokazali su veliku solidarnosti s gradovima Petrinjom i Siskom i svim hrvatskim građanima pogođenima razornim potresom koji je pogodio Hrvatsku 29. prosinca prošle godine” – dodao je Tomislav Vidošević, veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj.
Hrvatskoj je, među ostalim, ponudila pomoć Europska komisija, zemlje EU i zemlje koje nisu članice EU. BGK potiče druge poljske tvrtke da podrže napore Hrvata u obnovi mjesta koja su najviše pogođena katastrofom.
Začetnici Inicijative Tri mora 2015. bili su poljski predsjednik Andrzej Duda i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prošle je godine Hrvatska također službeno objavila svoju deklaraciju o pristupanju Fondu tri mora čiji je inicijator, suosnivač i glavni dioničar BGK. Hrvatska je putem svoje HBOR razvojne banke aktivno sudjelovala u osnivanju i radu Fonda od samog početka.

Komentirajte prvi

New Report

Close