Oglasila se i Pliva: Evo što kažu o trenutnom stanju u proizvodnji i lancu opskrbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2020. u 13:47
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Ono što ne možemo predvidjeti kao proizvođač su procedure koje će se provoditi na državnim granicama, te se nadamo da će se osim lijekova svakako među prioritetne proizvode uvrstiti i aktivne farmaceutske supstancije te druge neophodne sirovine za osiguravanje farmaceutske proizvodnje”, naglašavaju iz Plive,

U Plivi se proizvodnja i drugi poslovni procesi odvijaju prema planu, uz uvedene dodatne preventivne mjere za zaštitu zdravlja zaposlenih, ali i osiguravanje nesmetane proizvodnje i lanca opskrbe u interesu zdravstvenih sustava i potreba pacijenata, ističu na upit Hine iz Plive.

“Pliva kao dio Teva grupe sustavno prati događanja vezana uz širenje koronavirusa na lokalnoj, ali i globalnoj razini te je upoznata s trenutnim stanjem. Posvećeni smo minimiziranju mogućeg učinka koronavirusa (COVID-19) na naše zaposlenike, pacijente kao i na naše poslovanje”, odgovaraju iz te najveće farmaceutske kompanije u Hrvatskoj.

Na pitanje imaju li dovoljno sirovina za proizvodnju i kakvo je stanje nabavnih i opskrbnih procesa, iz Plive kažu da je činjenica kako mnogi sastojci potrebni za proizvodnju lijekova i neometanu opskrbu dolaze iz područja zahvaćenih epidemijom virusa te da to potencijalno može utjecati na proizvodne kapacitete i stabilnost opskrbe.

“Ipak, što se tiče našeg lanca opskrbe u ovom trenutku ne vidimo učinak ovih događaja na njegovu cjelovitost. Ono što ne možemo predvidjeti kao proizvođač su procedure koje će se provoditi na državnim granicama, te se nadamo da će se osim lijekova svakako među prioritetne proizvode uvrstiti i aktivne farmaceutske supstancije te druge neophodne sirovine za osiguravanje farmaceutske proizvodnje”, naglašavaju iz Plive, podsjećajući da je Pliva Hrvatska vertikalno integrirana kompanija i za dio lijekova ima i vlastitu proizvodnju farmaceutskih supstancija.

U vezi dezinficijensa otkrivaju da se sada proizvode u značajno većim količinama nego u istom razdoblju prošle godine te da se time pokrivaju potrebe zdravstvenih institucija u Hrvatskoj sukladno ugovornim obvezama.

“I proizvode koji su namijenjeni upotrebi građanstva redovito isporučujemo na tržište. U razdoblju od 1. veljače do 13. ožujka proizvedeno je i stavljeno na tržište gotovo 108,2 tisuće litara dezinficijensa, što je 55 posto od ukupnih količina proizvedenih u cijeloj 2019., odnosno više od šest mjeseci uobičajenih potreba u RH. Nastavit ćemo i dalje ocjenjivati i štititi taj dio našega poslovanja, kao i sva druga područja”, naglašavaju iz Plive.

Poručuju i da će svoje kupce obavještavati najnovijim bitnim informacijama kako se bude dalje razvijao ovaj javnozdravstveni problem, ali i da će sve njihove buduće mjere uz planiranje i organizaciju poslovanja ovisiti o daljnjem razvoju situacije, odnosno o potrebi uvođenja i trajanju posebnih mjera nastalih uslijed širenje zaraze koronavirusom.

Komentirajte prvi

New Report

Close