Oduzima im se kvota drvne sječke jer ne provode projekte

Autor: Marija Brnić , 31. siječanj 2019. u 22:01
Foto: Pixsell

I HEP ostao bez ugovora, uz 19 kogeneracijskih tvrtki.

Zbog neispunjavanja obveza iz ugovora o prodaji drvne sječke Hrvatske šume (HŠ) otkazale su suradnju s 20 kogeneracijskih tvrtki. Riječ je o višegodišnjim krovnim ugovorima za drvnu sječku i ogrjevno drvo radi proizvodnje električne i toplinske energije čija je vrijednost 1,16 milijardi kuna. Glavni razlog za raskid ugovora, navode iz HŠ-a je to što im tvrtke nisu u ugovorenim rokovima pa i duže, ishodile uporabne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja. Ugovori su zaključivani u razdobljima od 2011. do 2017. Njihovim raskidanjem na godišnjoj razini ukupno će se osloboditi 265 tisuća tona sječke, koju će kroz petnaestak dana državna tvrtka ponuditi na licitaciji.

Među tvrtkama s kojima je raskinut ugovor najveće su količine bile osigurane za njih nekoliko – Energy 9 iz Požege (47.000 tona), zagrebačka tvrtka Energostatik i Moderator iz Udbine (po 46.000), Biomass to energy Benkovac iz Vrbovskog (39.000 t), a zanimljivo, na popisu je i državna Hrvatska elektroprivreda (6000 t). Velikim dijelom među tvrtkama s popisa zapravo su potpuno neaktivne tvrtke i uz nekoliko izuzetaka praktički nemaju prihoda niti zaposlenih. Ovakav potez Hrvatskih šuma iz strukovnih udruženja stoga ne kritiziraju, štoviše, pozdravljaju jer vodi nakon niza godina, kako ocjenjuju, ka raspetljavanju gordijskog čvora.

“Protiv smo špekulantskog pristupa kojim se služilo u raspodjeli drvne sječke i raskid ugovora u takvim slučajevima gdje nije konzumiran ugovor najbolje je rješenje”, kaže Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera. Da je najpravednije raskinuti ugovore i ići na novi natječaj na kojem će oni s većom učinkovitosti i izgrađenosti dobivati više bodova slaže se i Davor Zec, predsjednik Udruge biomase Crobiom, koji je, zanimljivo, na čelu dvije tvrtke s kojima su Hrvatske šume raskinule ugovor. Jedna je Moderator, za koji je i sama tvrtka tražila raskid jer mu je primarna djelatnost proizvodnja peleta, te Lika Energo Eko, koja je kasnila zbog administrativnih razloga, odnosno trebala je dodatnu uporabnu dozvolu zbog proširenja kapaciteta.

No, veći dio onih s kojima se raskidaju ugovori nije pokrenuo nikakve aktivnosti, velik dio su greenfield projekti i iza nekih stoje inozemni osnivači. Raskidom ugovora još ne gube kvote pa se iz redova zainteresiranih nadaju da će Hrvatske šume s ministarstvima energetike i poljoprivrede naći način da se uvede daleko jasnija pravila u raspodjeli vrijedne sirovine za kojom je velika potražnja i cijena joj kontinuirano raste. Dosadašnji ugovori su bili nepovoljni i zbog zajamčene fiksne cijene robe tijekom cijelog trajanja ugovora od 14 godina, za razliku od promjenjive cijene za sve ostale kupce. Stoga predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić najavljuje kako će novi natječaj propisivati 
ukupnu godišnju učinkovitost postrojenja, indeks razvijenosti područja na kojemu postrojenja posluju, broj novozaposlenih, način korištenja toplinske energije, kao i račune za isporučenu struju kako bi se znalo tko radi i koliko 
proizvodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close