Odbijena žalba da se pogoduje Medicomu

Autor: Suzana Varošanec , 23. listopad 2022. u 21:59
Foto: Robert Anić / Pixsell

Tvrtka Shimadzu optužila KB Dubrava za tendenciju u javnom pozivu.

Na neobičan način privukao je pažnju poziv koji je Klinička bolnica Dubrava raspisala u otvorenom postupku javne nabave mobilnog rendgena. Sam predmet nabave za potrebe tamošnjeg operacijskog bloka došao je u fokus nakon teških optužbi u žalbi tvrtke Shimadzu da se uvjetima pogodovalo drugom subjektu na tržištu, pa je slučaj završio i pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Komisija koja i inače djeluje učinkovito već je riješila slučaj utvrdivši 14. listopada da taj poziv ima zapravo boljke benigne prirode. Iako je KB Dubrava dužna nadoknaditi troškove žalbenog postupka koje Shimadzu ima u iznosu od 5000 kn, prema rješenju DKOM-a sve sumnje iznesene vezano za pogodovanje, pokazale su se paušalnima. Tako je slučaj stavljen ad acta jer u legalnosti postupanja KB Dubrava u meritumu mrlje nisu nađene, znači glede tehničke specifikacije. Sve je završilo na razini osporene zakonitosti dijela dokumentacije, čak i uz priznanje vlastitih omaški samog naručitelja. Konačnom odlukom državnog tijela za kontrolu postupaka javne nabavu (uz mogućnost iniciranja upravnog spora tužbom Visokom upravnom sudu), poništen je dio dokumentacije o nabavi zahvaćen nezakonitošću, a naručitelj je dužan unutar 30 dana ispraviti nezakonite dijelove dokumentacije, sukladno mišljenju u obrazloženju odluke.

Žalitelj u konkretnom slučaju nije obrazložio ni dokazao kako i u kojem dijelu smatra da se zahtjevima tehničke specifikacije pogoduje određenom gospodarskom subjektu u odnosu na druge na tržištu, tvrdi Komisija. Navode i da Shimadzu nije dokazao niti činjenicu da je tržišno nadmetanje ograničeno, pa stoga državno tijelo “nije našlo osnova za zaključak temeljem kojeg bi se utvrdile nezakonitosti na koje žalitelj upućuje, a niti takve okolnosti proizlaze iz stanja spisa, pa se žalbeni navod (glede pogodovanja) ocjenjuje neosnovanim”.

To je što se DKOM-a tiče točka na ‘i’ na navode “da je tehnička specifikacija propisana tako da je može zadovoljiti samo Medicom koji nudi c luk proizvođača GE Healthcare”. Što se KB Dubrava tiče, doznajemo da će postupiti po pravnom mišljenju Komisije i ispraviti nezakonite dijelove.

Komentirajte prvi

New Report

Close