Očekuje se ponuda Lagune Novigrad, garancija ‘teška’ oko 100 milijuna kuna, mali dioničari u ‘niskom startu’

Autor: Suzana Varošanec , 05. veljača 2021. u 10:20
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Upravno vijeće Hanfe dalo je odobrenje za objavljivanje javne ponude za HTP Korčula I HTP Orebić, po cijeni od 66,06 kuna , odnosno 154 kune, garancijom češke J&T banke ponuditelj osigurao sredstva potrebna za plaćanje svih dionica koje su predmet ponude za preuzimanje

Poslovanje zagrebačke tvrtke Dalmacija hoteli u čijem su sastavu HTP Korčula i HTP Orebić – po novome vodi Zrinka Bokulić na funkciji direktora, istodobno predsjednica Uprave Lagune Novigrad. Iz Uprave Dalmacija hotela izišli su predstavnici njezinog osnivača Prosperus FGS-a koji je u predstečaju obje hotelske tvrtke, s dokapitalizacijama u dvije tranše u ukupnom iznosu od oko 100 milijuna kuna, spašavao i razvijao poslovanje propalih bivših državnih hotelskih kuća, kao njihov većinski vlasnik. Država je nagodbom s vjerovnicima zadržala kontrolni paket u hotelskim tvrtkama, no nakon nekog vremena većinu je prodala te sadašnja razina udjela od cca 2 posto moguće je u svrhu određenih rezervacija.

Bokulić je istodobno predsjednica Uprave Hotela Njivice koji su došli pod upravljanje Laguna Novigrad, tvrtke koja je nakon navedenog širenja svojeg poslovanja na otoku Krku u ekspanziji u atraktivnim dijelovima Dalmacije gdje se nalaze navedena hotelsko-turistička poduzeća, s time da je tamo već prisutna sa svojim hotelima. Kao novi, aktualni moment očekuje se javna ponuda Lagune Novigrad, u zajedničkom djelovanju s Dalmacija hotelima za otkup preostalih dionica obje hotelske kuće. To slijedi nakon što je Upravno vijeće Hanfe jučer izdalo odobrenje za objavljivanje javne ponude za HTP Korčula I HTP Orebić, po cijeni od 66,06 kuna za korčulansku dionicu, odnosno 154 kune za orebićku. Očekuje se objava ponude, i koliko je malih dioničara u ‘niskom startu’ vidjet će se brzo.

Počekom studenog prošle godine, podsjetimo, kad su preuzeli Dalmacija hotele kroz kupnju šest poslovnih udjela u ovoj zagrebačkoj tvrtki nastala je navedena obveza prema zakonu o preuzimanju dioničkih društava. Vrijednost transakcije iznosila je 140 milijuna kuna, a društvo Dalmacija Hoteli kao većinski vlasnik u HTP Korčuli drži 57,53% udjela, te u HTP Orebiću udjel od 63,05% udjela u temeljnom kapitalu. Od faze spašavanja hotelskih tvrtki I razvoja koji je donio Prosperus, kroz finalizaciju procesa jesenske transakcije, na red očito dolazi nova faza jačanja tvrtki destinacije, kao i mali dioničari čiji je interes prodaja paketa s kojima raspolažu

Za ponudu za preuzimanje preostalih dionica tvrtke HTP Korčula, prema Hanfi, potrebno je osigurati novčana sredstva za plaćanje preostalih 1.048.629 redovnih dionica ovog ciljnog društva, koje čine 42,47% udjela u temeljnom kapitalu ciljnog društva. Sukladno odredbama članka 19. stavka 1. ZPDD-a, potrebno je osigurati i novac za plaćanje preostalih 175.820 redovnih dionica ciljnog društva HTP Orebić, koje čine 36,95% udjela u temeljnom kapitalu Ciljnog društva. Hanfinim uvidom u potvrdu depozitara (SKDD-a) u postupcima za oba ciljna društva, pak, utvrđena je neopoziva bankarska garancijom na prvi poziv koju je izdala J&T Banka iz Češke. Njome je ponuditelj osigurao sredstva potrebna za plaćanje svih dionica koje su predmet ponude za preuzimanje i s tim povezanih materijalnih troškova pohrane dionica, ukupno to znači ga garancija iznosi oko 100 milijuna kuna.

S obzirom na mali broj dana trgovanja u razdoblju od tri mjeseca prije dana nastanka obveze objavljivanja ove ponude, ponuditelj je bio obvezan Hanfi dostaviti elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice ciljnog društva. “Temeljem elaborata o procjeni, fer vrijednost za dionicu HTP Korčula na dan nastanka obveze za preuzimanje je 62 kune, a za dionicu HTP Orebić 132,4 kune, pa budući da je Laguna Novigrad ponudila za dionicu HTP Korčula 66,06 kuna, a HTO Orebića 154 kuna, utvrđeno je da su ponuđene cijene u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava”, navodi se u Hanfinom rješenju.

Samom akvizicijom Laguna Novigrad značajno povećava svoje kapacitete, a raste im i razvojni potencijal za iskorak koji su kao poslovni cilj isticali u vidu ulaska među pet vodećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj. Kockicu iz ovog mozaika predstavlja širenje poslovanja kroz ulazak na otok Krk na osnovu preuzimanja upravljanja nad turističkim poduzećem Hoteli Njivice, čiji su krajnji većinski vlasnici Oleg Uskoković i J&T Private Equity Group Croatia Investments. Pod brendom Lagune Novigrad Aminess posluje šest hotela, tri kampa s mobilnim kućicama i kompleks vila u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, kapaciteta 3850 smještajnih jedinica. Hotelske tvrtke u vlasništvu društva Dalmacija hotela imaju sedam hotela, apartmansko naselje i kamp s mobilnim kućicama, ukupnog kapaciteta tisuću smještajnih jedinica. Lagun Novigrad već je prisutna na destinacijama Orebić i Korčula te ovime kroz značajno veće kapacitete osiguravaju I polugu efikasnijeg upravljanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close