U Slatini otvorena revolucionarna tvornica, najavljuju još 70 milijuna eura ulaganja do 2025.

Autor: Suzana Varošanec , 27. travanj 2022. u 07:00
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača, prema ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030.

Prva europska hibridna tvornica za preradu boba i krumpira s primjenom revolucionarne tehnologije, rezultat suradnje danske tvrtke SiccaDania te tvrtke NutriS, nastala je investicijom od 30 milijuna eura. U njoj radi 50 vrhunskih stručnjaka te je integrirala u NutriS grupu 250 lokalnih proizvođača koji su posadili oko 2000 hektara boba, tako da upravo otvorena tvornica u Novom Šenkovcu sa ulogom u plant-based prehrani, tek je prvi korak u većem investicijskom ciklusu.

Prema predsjedniku Uprave NutriSa Zvonimiru Sedliću, plan je u iduće tri godine integrirati preko 1000 OPG-ova, a u proširenje pogona i izgradnju jedinstvenog agroindustrijskog NutriS parka najavljuju još 70 milijuna eura ulaganja do 2025. Tada će tvornica proizvoditi 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka namijenjenih prehrambenoj industriji, pa će ova lokalna investicija imati globalni doseg, s proizvodnjom prvenstveno za tržište EU, ali i diljem svijeta. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača, prema ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030.

Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. “Taj natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama”, kaže Vučković dodavši kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close