Novi Agrokor: Rusi u koncernu na duže staze, dovode najbolje menadžere

Autor: Suzana Varošanec , 06. srpanj 2018. u 12:00
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Na bubanj će tvrtke iz ‘non core’ biznisa, M Start, Projektgradnja…

Iako nisu dobili što su htjeli, Rusi imaju plan za novi Agrokor. Potvrdio je to dan nakon nagodbe, a u povodu sastanka u Banskim dvorima, savjetnik šefa Uprave Sberbanka za Agrokor Maksim Poletaev. Time se otvaraju pitanja poslovnih poteza i politike novih vlasnika, ali i velikog potencijala glede plasmana velikog broja hrvatskih brendova na tržište Rusije.

Od pravomoćnosti nagodbe ruski kreditori konzumirat će sve vlasničke i upravljačke poluge, a s američkim fondovima dogovorili su zajedničko upravljanje. Nagađa se ipak i da ta sinergija može značiti da će Sberbank s 40% udjela preuzeti polugu upravljanja u ime svih. Kako bilo, cilj je održati sustav kao cjelinu, Poletaev je izričit. Kako u planu nije prodaja operativnih kompanija još za dugo, na meti su one koje nisu dio core businessa. Iz njih će Agrokor izaći vrlo brzo, pa tako prodaja čeka M-Start koji je i izradio aplikaciju za glasovanje, Projektgradnju i ostale koje nisu dio ‘stupova’ maloprodaje, hrane i poljoprivreda. Ukupno je takvih 30-ak. Prvo treba shvatiti situaciju i proces, ukazao je jučer na smjer i taktiku sam Poletaev, pa izgraditi logičnu i jednostavnu arhitekturu cijelog procesa, dobavljača, opskrbljivanja, logistike, marketinga i tek onda vidjeti što se može. Sberbank izgleda planira iz svih ključnih sastavnica u operativnom poslovanju izvući maksimum učinkovitosti, uz smanjenje zaduženosti, sve kako bi za 3 od 4 godine bile pripremljene za stratešku odluku u pogledu npr. prodaje. Tako plan iščitavaju poznavatelji te navode da je Poletaev jednom prilikom i rekao “da će se u dogovoru s RH donijeti odluka o najboljem modelu izlaska na tržište ili nekom drugom obliku dezinvestiranja”.

Najave operativnog restrukturiranja te povećanja prihoda i profitabilnosti, potvrđene i sa strane izvanredne uprave, različito se komentiraju. Dok dio analitičara smatra da je cilj Sberbanka povratiti investiciju, pa i čak zaraditi – neki misle dvostruko od uloženog, izvori bliski postupku izvanredne uprave to demantiraju pozivajući se na argument da su zrcalna društva visoko zadužene kompanije koje moraju vratiti oko 1,5 mlrd. eura.

“Novi vlasnici moraju podići efikasnost na najvišu razinu, a to znači dovesti ljude koji će uvesti red. Nagodbom su predviđeni mehanizmi po kojima preko nizozemskog holdinga mogu odlučivati i o organima korporativnog upravljanja u odnosu na hrvatski holding, ali i u odnosu na domaće operativne kompanije. Za očekivati je da će to iskoristiti”, zaključuje naš izvor.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Ista stvar kao i u Srbiji kad su preuzeli naftnu i ostale kompanije. Poizbacivali su sve srbe i ugurali podobne ruse,da ne govorim o izvlacenju novca,kapitala,gusenje konkurencije i uspostavljanje monopola.

….pa ne zvuči loše! Tako se voli domovina i firma!

Ista stvar kao i u Srbiji kad su preuzeli naftnu i ostale kompanije. Poizbacivali su sve srbe i ugurali podobne ruse,da ne govorim o izvlacenju novca,kapitala,gusenje konkurencije i uspostavljanje monopola.

Jesu to oni isti manageri koji su Agrokoru odobravali ogromne kredite da bi poslije kukali kako ih je Todorić preveslao jer im je sakrio pravo stanje u firmi?

New Report

Close