Nomad Foods u superfinalu prodaje Leda i ostatka Fortenovina ‘frozena’, evo njihovih planova

Autor: Jadranka Dozan , 12. siječanj 2021. u 07:18
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

James Pearson ističe kako je riječ o kompaniji s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima.

Kako stvari stoje, Nomad Foods je najizgledniji budući vlasnik Leda plus, Leda Čitluk i Frikoma te još nekoliko manjih povezanih društava koja s njima čine Poslovno područje Zamrznute hrane Fortenova grupe.

Iz kompanije su jučer potvrdili da postupak prodaje nakon faze dubinskog snimanja i isticanja obvezujućih ponuda ulazi u fazu ekskluzivnih pregovora. A britansko-američka kompanija specijalizirana za “frozen food” biznis očito se i visinom ponude pokazala najzagrijanijom za kupnju.

Iako uoči faze dubinskog snimanja u Fortenovi nisu izrijekom naveli kome su sve uputili poziv za due diligence, poznato je da su se kroz neobvezujuće ponude za to bili “kvalificirali” i norveška Orkla, čiji asortiman je znatno širi od smrznute hrane, kao i češka investicijska kompanija odnosno fond Emma Capital u tandemu s J&T grupacijom.

U međuvremenu se, doduše, u poslovnoj zajednici tvrdilo da se u igru bila vratila Podravka. Kako bilo, obvezujućih ponuda na kraju je bilo nekoliko, a neslužbeno se tvrdi da su sve u okvirima prvotnih očekivanja prodavatelja – iznad 600 milijuna eura odnosno multiplikator na EBITDA-u od oko 11.

To što je ekskluzivitet daljnjih pregovora ishodio Nomad Foods za upućene zapravo i nije iznenađenje. Osim što je specijaliziran za “frozen food” biznis, orijentaciju da se u širenju biznisa uz organski rast oslanja i na akvizicije potvrdio je i netom zaključenim 110 milijuna eura vrijednim preuzimanjem švicarske Findus od grupacije Froneri.

No, za razliku od te akvizicije kojom dodatno podebljava tržišne pozicije u slanom “frozenu”, s Ledom i ostatkom Fortenovine poslovne grupe Zamrznuta hrana Nomad jače grabi i u segment sladoleda.

S obzirom na regionalnu prisutnost i prepoznatljivost Fortenovine divizije Zmrznute hrane, za Nomad Foods to predstavlja ulaznicu za jači prodor i na tržišta Srbije, BiH i nekoliko okolnih zemalja čijim potrošačima su Fortenovini brendovi poznati.

Računa se na potencijal rasta i slijedom očekivanih promjena potrošačkih navika, jer je tzv. penetracija smrznute hrane na tim tržištima trenutno znatno niža nego u zapadoeuropskim zemljama.

Iz britanske kompanije s očekivanih oko 2,3 milijarde eura prihoda u 2020. i EBITDA od oko 465 milijuna te 4800 zaposlenih podcrtali su kako bi kupnja Leda i ostatka Fortenovina “frozen fooda” značila i bazu za potencijalnu buduću konsolidaciju na području Srednje i Istočne Europe.

James Pearson, izvršni direktor za financije u Fortenovi ističe kako je riječ o kompaniji “s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima i jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi”. Napominje kako ima još “jako puno posla te treba ispuniti niz uvjeta prije nego što se postigne dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo u tome uspjeti”.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član UO-a, ponovio je da krajnji cilj Fortenove i ostaje “zaključenje transakcije sa strateškim partnerom koji će doprinijeti daljnjem razvoju tog područja”. Ova transakcija za Fortenovu je, kaže, dio procesa optimizacije kapitalne strukture važne za daljnji razvoj.

Očekuje da će faza ekskluzivnih pregovora biti dovršena krajem prvog kvartala potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. Određeno vrijeme treba i za ishođenje regulatornih odobrenja, pa bi konačno dovršenje cijele operacije bilo realno očekivati tijekom ljeta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”font-size: 14px; background-color: #ffffff;”>Oko ove akvizicije mnoge su stvari nejasne.Kako se jedna ozbiljna svjetska kompanija upušta u kupovinu nečega oko kojeg su sudski sporovi oko vlasništva još u tijeku?Da li im je netko garantirao da će sve završiti  u korist prodavatelja?Fortenova je u debelim dužničkim obavezama i zbog toga se odlućila na prodaju divizije smrznute hrane a s druge strane zbog političkog pritiska kupuje Meggle?To dokazuje da Fortenova posluje pod patronatom vlasti koja je vjerojatno garantirala povoljan ishod za Fortenovu, prije spomenutih sudskih postupaka.Na kraju će to sve ispasti vrlo nepovoljno za nekog iz ove priče.</span>

Objava čeka odobrenje

New Report

Close