Neto dobit HT-a u prvom tromjesečju skočila na 176,2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2022. u 10:20
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Komentirajući poslovanje u 2022., predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis naglasio je da njihovi dobri rezultati uz rast osnovnog poslovanja, EBITDA-e i profitabilnosti, te zadržavanje ulaganja na visokoj razini i poboljšanje korisničkog iskustva potvrđuju ispravnost njihove strategije.

Hrvatski telekom (HT) prvo je tromjesečje zaključio s neto dobiti od 176,2 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na dobit od 42,4 milijuna kuna iz istog lanjskog razdoblja, podaci su iz financijskog izvješće tog najvećeg telekoma u Hrvatskoj na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi HT-a u prvom su tromjesečju ove godine, po podacima iz računa dobiti i gubitka HT-a, bili 4,9 posto manji nego u istom lanjskom tromjesečju te iznose 1,74 milijardi kuna, što je pratio i pad ukupnih rashoda, od 14,2 posto, na 1,52 milijarde kuna, te je tromjesečje završeno s pozitivnim ukupnim rezultatom tj. dobiti.

Ocjenjujući rezultate prvog tromjesečja dobrima, iz HT-a su u četvrtak izvijestili da su nastavili s rastom u osnovnom telekomunikacijskom poslovanju i s povećanjem profitabilnosti, uz zadržavanje “snažnog plana ulaganja te osiguran nastavak pozitivnih trendova i poslovni zamah”.

“U prvom tromjesečju 2022., organski prihodi su manji za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč rastu prihoda od osnovnog telekomunikacijskog poslovanja koji nije do kraja neutralizirao smanjenje u segmentu sistemskih rješenja, u kojem se nastavljamo fokusirati na profitabilnije projekte”, kažu iz HT-a, napominjući da je “organski” kada se isključi utjecaj Optime telekoma (OT) na lanjske rezultate prvog tromjesečja.

S te strane, spominju i da je organski prilagođena EBITDA nakon najmova rasla za 5,1 posto i to šesto tromjesečje za redom, što, po njima, pokazuje nastavak poslovnog zamaha i pozitivnih učinaka transformacije operativnog modela.

Iznose i da je organska neto dobit iznosila 175 milijuna kuna, što je porast od 237,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što objašnjavaju boljim poslovnim rezultatima i manjoj amortizaciji.

Povećali su i kapitalna ulaganja na 356 milijuna kuna ili za 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to u kvalitetu mreže, razvoj 5G-a i optičke infrastrukture, što drže ključnim pokretačima nacionalne digitalizacije i razvoja, pri čemu iznose i da su pokrivenost Hrvatske optičkom mrežom (FTTH-om) dodatno povećali za 31 posto u odnosu na lanjsko prvo tromjesečje.

​​Najveći otkup dionica u povijesti društva

Uz rezultate za prvo tromjesečje, iz HT-a podsjećaju da je Glavna skupština 25. travnja 2022. potvrdila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. te 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,8 posto.

“Budući da smo vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u prvom tromjesečju 2022. proveli smo i najveći otkup dionica u povijesti  Društva te je HT u okviru važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatne 943.423 dionice na Zagrebačkoj burzi. Pritom je HT platio ekvivalentnu vrijednost od 173,8 milijuna kuna za stjecanje dionica u izvještajnom tromjesečju, što je porast od 372 posto na godišnjoj razini”, ističu iz HT-a.

Dodaju da je ukupni broj kupljenih dionica na dan 31. ožujka 2022. iznosio 1.270.261, odnosno 1,59 posto temeljnog kapitala.

Za 2022. kažu da je počela s novim izazovima za cijelu Europu te da prate kretanja i moguće posljedice za poslovanje i zemlju općenito, ali su i dalje usredotočeni na strategiju i planove za tekuću godinu, a to je zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini te oko srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021.

Komentirajući poslovanje u 2022., predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis naglasio je da njihovi dobri rezultati uz rast osnovnog poslovanja, EBITDA-e i profitabilnosti, te zadržavanje ulaganja na visokoj razini i poboljšanje korisničkog iskustva potvrđuju ispravnost njihove strategije.

“Pratimo razvoj događaja i moguće implikacije za poslovanje i zemlju općenito svih izazova u 2022., ostajući usredotočeni na provedbu svoje strategije, ali smo spremni na prilagodbe ako bude potrebno. Nastavit ćemo ulagati u budući gospodarski i društveni razvoj zemlje u nadi da će poticajno investicijsko okruženje omogućiti da naša ulaganja u digitalizaciju ostvare svoj puni potencijal”, poručio je Nebis.

Komentirajte prvi

New Report

Close