Rade s klijentima iz cijelog svijeta, a njihovi zaposlenici i ne pomišljaju o promjeni posla

Autor: PD VL native tim , 14. studeni 2022. u 09:38
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prije dvadeset godina tri studenta FER-a osnovali su IT tvrtku Netgen koja danas razvija složena digitalna rješenja kojima unapređuju poslovanje tvrtki širom svijeta

Zagrebačka IT tvrtka Netgen, nakon više od stotine uspješnih projekata diljem svijeta, u listopadu je velikim tulumom (u Petom kupeu gdje je tristotinjak gostiju zabavljao Neno Belan i Fiumens) proslavila značajnu obljetnicu  –  20 godina poslovanja. U protekla dva desetljeća djelovanja, koristeći suvremene metodologije i open source tehnologije, čvrsto se profilirala u top području dizajniranja i implementacije zahtjevnih i kompleksnih digitalnih i web projekata.

Igor Vrdoljak, Vjeran Vlahović i Ivo Lukač, iz tvrtke Netgen. Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL

Timski rad već od fakulteta

Većinu usluga pruža na međunarodnom tržištu, dok su ključni korisnici digitalne agencije i medijske kuće koje se nalaze u Norveškoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Čak i znatno šire od toga – od Vijetnama do Togoa, radimo, poručuje Uprava Netgena, u kojoj su direktori Ivo Lukač, Igor Vrdoljak i Vjeran Vlahović. Usto, sva trojica su ujedno i suosnivači Netgena, a posebno zanimljivo je da su timski surađivali na projektima tijekom studiranja, a da su nakon diplome željeli nastaviti raditi zajedno. Tako je osnovan Netgen.

Strpljivo gradili i širili poslove

“Ideja o osnivanju tvrtke je nastala kroz želju da zapravo nastavimo raditi zajedno, nastavno na neke projekte koje smo već skupa odradili na faksu. U vrijeme kad je nastajao Netgen, mogli ste nakon fakulteta postati dijelom velikog kotača nekih korporacija, ili krenuti u drugom smjeru – pokrenuti vlastiti posao. Nama se ta opcija više svidjela, iako je u to vrijeme bila poprilično hrabrija i teža nego što je danas. Naime, u vrijeme kad je Netgen nastajao, to su zbilja bila neka druga vremena. Recimo, samo otvaranje firme je trajalo oko tri mjeseca, što je danas gotovo nezamislivo. Krenuli smo u posao vođeni s puno volje i entuzijazma i u početku je tu bilo puno snalaženja i improvizacije. Sve smo učili putem – nismo imali poslovna znanja ili poslovni plan. No, polako i strpljivo smo postajali sve uigraniji, bolji, efikasniji, proširili su se poslovi na domaćem terenu i van Hrvatske”, kaže Lukač.

U top 10 najboljih B2B kompanija

Za svoje postignute rezultate ova IT tvrtka nagrađena je brojnim priznanjima. Tako je, prema Clutchu, Netgen jedna od top 10 najboljih B2B kompanija u Hrvatskoj u 2022., jedna od najboljih developerskih tvrtki u Hrvatskoj 2021., te je uvrštena među 100 najboljih IT tvrtki na globalnom B2B tržištu 2021. godine. Kao web developerska agencija koja je pretežno usmjerena na zahtjevne i složene digitalne projekte kao i s fokusom na integrirana web i e-commerce rješenja, a kod toga s velikim referencama globalno gledano, posve razumljivo, istodobno je i poželjni poslodavac, koji je i sam u stalnoj potrazi za novim developerima. Tvrtka konstantno u akciji zapošljavanja širi svoje ljudske resurse i danas već ima više od 35 web stručnjaka. Ljudi su apsolutno najvažniji u Netgenu u kojem se redovito organiziraju edukacije, poručuju naši sugovornici.

Interne edukacije i mentorstvo

“Redovito organiziramo interne edukacije kako bismo omogućili kvalitetnu razmjenu iskustava i best practices metoda. Isto tako, organiziramo mentorstvo svim mlađim zaposlenicima kako bi se što lakše i prirodnije mogli priključiti timu i radu tvrtke. Svaki zaposlenik ima svoj vlastiti plan osobnog razvoja, kroz koji nastoji u godinu dana usavršiti svoje vještine, mentorirati ostale zaposlenike ili završiti proces odabranog certificiranja”, kaže Vrdoljak.

Fluktacija tek 2%, prosjek u IT-u je 15%

Prema Lukaču, prosječni staž zaposlenih u Netgenu je 2020. godine iznosio 6,8 godina, a sad je nešto niži radi novih zapošljavanja, iznosi 5,2 godine.

“Međutim, i dalje se radi o znatno višem prosjeku u odnosu na prosjek industrije, te jednako vrijedi i za stopu fluktuacije koja iznosi tek 2 posto. Usporedbe radi, stopa fluktuacije u industriji se kreće oko 15 posto. Prosječni staž trenutno zaposlenih iznosi 5,2 godine, dok je primjerice u 2020. iznosio 6,8 godina, tako da je i aktualni prosjek koji je nešto niži upravo rezultat trenda novog zapošljavanja”, iznosi Lukač.

Brinu jedni o drugima

Od početka su radno okruženje izgrađivali, navodi Vlahović, tako da ono bude poticajno i ugodno svima. “Mislim da se kod nas osjeća da dosta brinemo jedni o drugima, da zbilja radimo kroz onu krilaticu “nobody left behind”. Briga o zaposlenicima, njihovom balansu između poslovnog i privatnog je za nas u Upravi apsolutni prioritet”, ističe Vlahović.

Open-source filozofija

Usluge Netgena uključuju istraživanje, evaluaciju korisničkog iskustva, dizajn, tehničku implementaciju te kontinuiranu podršku u rastu digitalnih proizvoda svojih klijenata. Među hrvatskim IT tvrtkama stoga se od ranih dana isticala i svojom otvorenom, open-source filozofijom – postavljanjem programskog koda na GitHub. Tijekom svih godina djelovanja Netgen je ostao zagovornik poprilično otvorenog načina rada. Naime, s jedne strane koristi open-source tehnologije kroz vlastite open-source ekstenzije, add-fonove i cjelovita rješenja, te nastavno na to svoje znanje dijeli i s čitavom zajednicom. Danas ima otvorenih više od 70 open source projekata, s više od pola milijuna linija izvornog koda, pri čemu je u vrhu među hrvatskim tvrtkama.

Pored toga, upravo zahvaljujući dosadašnjem raznovrsnom iskustvu i tehničkoj ekspertizi u razvoju digitalnih rješenja, Netgen se za naredno razdoblje sve više usmjerava prema sveobuhvatnijem načinu rada, i to pomažući pritom svojim klijentima da se prilagode digitalnoj transformaciji te unaprjeđenju svoje digitalne prisutnosti. Drugim riječima, svako Netgenovo digitalno rješenje zapravo proizlazi iz ideje za generiranjem promjena – poboljšanja ili unapređenja u poslovanju klijenta.

Otvorili i ured u Zurichu

Izoštrenog fokusa Netgen inače usmjerava kroz cijelo vrijeme glavninu svojih dosadašnjih aktivnosti na zahtjevne i složene projekte te kompleksne integracije s trećim sustavima, istodobno sa svojim klijentima gradeći dugoročna i snažna partnerstva, pri čemu s nekima surađuje i duže od 15 godina.

Uspostavio je i Netgen Partner Network, koji okuplja one europske firme koje su, kako ističu, “prihvatile i naš način rada i naš stack, u kojem one rade svoje projekte”. To su Prime Digital iz Švicarske, Labs, koji je odnedavno dio Sopra Steria grupe iz Norveške, zatim tri njemačke tvrtke – Infolox, Raumobil i K3 Innovationen, a jednako tako i austrijski Reichlundpartner. Nadalje tu su i Infinitum Digital iz Španjolske, Code Rhapsodie iz Francuske, Novitell iz Švedske, te njemačko-švicarski CJW Network.

Nastavno na dugogodišnju partnersku suradnju, prošlu godinu, zaokružili su važnim iskorakom: s kolegama iz Švicarske otvorili su i svoj ured u Zurich. Netgen Switzerland AG, s ciriškom adresom i uredom, smatra se da je bitan korak za jače pozicioniranje na švicarskom tržištu, ali i u cijeloj DACH regiji. Konkretnije, dobitna kombinacija lokalnog prisustva i poznavanja specifičnosti švicarskih klijenata te uigranih implementacijskih timova u oba grada, kako doznajemo, već je dokazana na nizu dugogodišnjih projekata.

Web Summer Camp

Među vlastitim projektima u proteklih 20 godina zasigurno se ističe Netgen Layouts – sustav za izgradnju web stranica temeljenog na Symfony PHP frameworku, ali i Web Summer Camp (WSC), ljetna mini-konferencija koja je ove godine također slavila značajnu obljetnicu. Posrijedi je tradicija od već punih 10 godina ljetnog okupljanja velikog broja stručnjaka što je za mnoge postalo nezaobilazno, jednostavno po formuli ‘must go’. WSC u organizaciji Netgena, naime, je izrastao u prepoznatljiv skup na kojem se, kako bi se podijelila stručna znanja i noviteti, svake godine okupi oko nekoliko stotina web stručnjaka. Uvijek je to u nekoj destinaciji na Jadranu, a ove godine su mini-ljetnu konferenciju posjetili sudionici iz više od 14 zemalja regije i Europe.

“Web Summer Camp jedinstven je spoj stvari do kojih nam je stalo – edukacije, dijeljenja znanja i iskustava te zabave”, završna je poruka u kojoj je još sadržano i uvjerenje vodstva tvrtke da će svi poslovni potezi, od onih na planu pronalaženja mladih IT stručnjaka – studenata i developera, kao i suradnja s targetiranim SEM poduzetnicima, obostrano gledano otvarati brojne nove prilike daljnjeg tržišnog rasta i širenja.

Sadržaj omogućio Netgen

New Report

Close