Nekad mala osječka tvrtka danas milijunski posluje i u SAD-u

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2016. u 10:11
Marko Dukmenić i Matija Kopić, Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

O Farmeronu se više zna u Americi nego u Osijeku, ali ekipi mladih stručnjaka kao da to i odgovora.

Ono što je nekad bila mala startup kompanija danas zapošljava 45 osoba, od toga čak deset u SAD-u. Prosjek zaposlenih u osječkoj tvrtci Farmeron kreće se oko trideset godina, a poslovi kojima se bave vrijede milijune eura. 

Kako piše Glas Slavonije, jedna od rijetkih uspješnih poslovnih priča u Hrvatskoj započela je 2011. godine kada je Matija Kopić s prijateljem Markom Dukmenićem krenuo pisati kod za softvere koji se koristi kao platforma na velikim farmama krava za proizvodnju mlijeka. Uskoro im se pridružila Ana Herman i to je inicijalni krug ljudi koji je pokreno posao na koji su obratili pažnju i “veliki igrači“ i investitori.

O Farmeronu se više zna u Americi nego u Osijeku, ali ekipi mladih stručnjaka kao da to i odgovora. Kako Kopić sam kaže, 95 posto klijenata Farmerona su u SAD-u i rade za njihovo tržište, što je svjesna poslovna odluka jer su tamo najveće farme, a njihov posao se naplaćuje “po kravi“. 

Hrvatsko, pa čak i europsko tržište je za njih jednostavno nezanimljivo jer je naspram američkog – premalo. Čak je i njihova web-stranica kompletna na engleskom, jedini izuzetak su oglasi za posao koji su na hrvatskom, što najbolje opisuje kako Farmeron funkcionira – radi se u Hrvatskoj, a zarađuje u Americi.

Komentari (3)
Pogledajte sve

bezveze im je posao, bolje da su klikere usmjerili na nešto pametnije od farmi krava

U Hrvatskoj mozes biti poznat samo ako se bavis politikom. Sve se vrti oko politicara koji rade 24 sata dnevno kako bi pomogli narodu. Koliko god bile trvijalne njihove aktivnosti daje im se ogromna medijska pozornost. Sustavno se gusi svaka privatna inicijativa i razvija ovisnicki mentalitet.

Doduse mora se priznati da se dolaskom nove vlade smanjio broj clanaka tipa: Mirando zaposljava, Maras dijeli poticaje i slicno.

Izvrsno! više takvih dobrih vijesti!

New Report

Close