Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Nedostatak radne snage i potreba za uvozom stranih radnika je goruće pitanje, a ostat će i dalje 

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Dalibor Kratohvil
30. studeni 2023. u 14:14

Proteklu godinu obilježio je stalan rast broja obrta, u ovom trenutku to je 9,4 posto više obrta u odnosu na prošlu godinu, a u apsolutnim brojkama Hrvatska sada ima više od 111 tisuća obrta koja zapošljavaju više od 215 tisuća ljudi. Kontinuirano se ostvaruje rast ukupne zaposlenosti u obrtu, s očekivanim sezonskim oscilacijama, a u odnosu na prošlu godinu riječ je o rastu od 6 posto. Šire gospodarsko-političke okolnosti pogodovale su nastavku pozitivnog trenda i rastu broja obrtnika, a nastavit će to činiti i u budućnosti. Naime, prelazak na euro nosi jačanje konkurentnosti, ulazak u Schengen jačanje stabilnosti, a turistička sezona, koja se zatim prelijeva u sve sektore, bila je izvrsna.

Ipak, kao posljedica višestrukih i dugotrajnih kriza svjetskih razmjera, rast je manji od prethodnih očekivanja, a inflacija i njeno suzbijanje kroz monetarne mjere su donijele strože uvjete financiranja. Također, smanjena je potražnja na tržištu, s obzirom na to da je pala realna vrijednost plaća zbog inflacije te da je nakon Covida povećana sklonost štednji i manjem trošenju.

Uz navedeno, povećane su plaće kao odgovor na nedostatak radnika te inflacijom povećane cijene. Kao što sam naveo nekoliko puta tijekom ove godine – majstori nisu nikad bili traženiji, cjenjeniji i plaćeniji, a nedostaje ih u velikom broju. Generalno se, s obzirom na navedene okolnosti, ali i brojne aktivnosti našeg komorskog sustava i suradnje sa strukovnim školama i obrtnicima, mijenja svijest o važnosti i potencijalu obrtničkih zanimanja za kvalitetan život i rad, a koje će se, nasreću, nastaviti i u sljedećem razdoblju. Generalno se nedostatak radne snage i potreba za uvozom stranih radnika nametnula kao goruće pitanje ove godine, a koje će se, nažalost, nastavljati u tom istom razdoblju.

Strateški prioritet svih nas i svih razina vlasti već u ovoj godini na izmaku mora biti formiranje sustava koji će moći proizvesti našu radnu snagu za naše potrebe, ali i formiranje gospodarskog okruženja koje će istu zadržati u granicama Lijepe naše. S Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih punom parom radimo kako bismo ustrojili obrazovni sustav tako da odgovara potrebama tržišta. Krajnji cilj je da ponuda odgovara potražnji na tržištu, da obrtnici sami u najvećoj mjeri educiraju nove generacije obrtnika, a da našim sugrađanima dajemo prilike i razloge da (uvijek) biraju (samo) obrtničko.

Vjerujem da godina pred nama nosi i nastavak usporavanja inflacije i pada cijena većine energenata, oporavak realnih dohodaka i povećanje potražnje, kao i jačanje klimatskih izazova te potrebu za okretanje zelenom i digitalnom. Siguran sam da će obrtništvo nastaviti jačati i rasti, a mi ćemo kroz konstruktivan dijalog s nadležnim tijelima nastaviti zagovarati interese naših obrtnika – rad na obrazovnom sustavu, porezno rasterećenje, pojačane kontrole obavljanja neregistriranih djelatnosti, nastavak ograničenih cijena energenata, stvaranje snažnijih cehova uključenih u kreiranje zakona i propisa, izmjena Zakona o trgovini i sve ostalo što će na bilo koji način opterećivati rad hrvatskih obrtnika.

New Report

Close