Naftni stručnjak tvrdi da otkup Ine više nema nikakvog smisla: ‘Imamo jednu bolju mogućnost’

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2020. u 10:40
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ne treba optuživati MOL kao većinskog vlasnika Ine, oni nastupaju u svom najboljem poslovnom interesu, a to očito nije modernizacija sisačke rafinerije. Na njihovu mjestu, ja bih učinio isto, kaže Štern.

Bivši čelnik Ine i nekadašnjih HDZ-ov ministar gospodarstva Davor Štern mišljenja je kako otkup Ine, kojeg je obećavala Vlada Andreja Plenkovića, više nema pretjerano puno smisla.

“Odnose moramo raščistiti. Otkup Ine više nema nikakvog smisla: taj potez ne bi bio ni isplativ, ni ekonomski objašnjiv. Bolje bi bilo razmisliti o mogućnosti pretvaranje hrvatskih dionica u Ini u MOL-ove dionice. Naravno, 44 posto hrvatskih dionica u Ini nisu i 44 posto dionica u MOL-u, jer MOL vrijedi puno više, pa bi naš udio u mađarskoj kompaniji bio manji, ali zato bismo dobili veću vrijednost, i svaka poslovna odluka MOL-a, koji je i većinski vlasnik Ine, išla bi i nama u korist, kao dioničarima – predlaže Štern u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

On navodi kako bi hrvatska politika morala maksimalno čuvati hrvatske energetske interese – koristiti kapacitete rafinerije u Sisku, modernizirati riječku rafineriju, održavati stabilnost i kvalitetu Janafa, zadržati naftnu industriju u okviru Ine, sačuvati znanje i znanost na tom polju, fakultet i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close