Nada za Aluminij: Multimilijarderska tvrtka iz Dubaija želi kupiti 88 posto tvrtke, kompleks je impresivan

Autor: VLM , 04. srpanj 2019. u 15:12
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U pismu namjere ističu kako žele zadržati sve uposlenika i povećati dugoročnu proizvodnju na 300.000 metričkih tona sirovine.

"Vrlo smo zainteresirani za kupovinu Aluminija Mostar jer smo prepoznali nekoliko konkurentnih prednosti", stoji u pismu.

Mostarski Aluminij zbog velikih je dugova pred gašenjem, a Dnevni avaz javlja kako je za posrnulog giganta zainteresirana multinacionalna tvrtka WAQT Trade LLC sa sjedištem u Dubaiju, koja je prije nekoliko dana vladi Federacije BiH poslala pismo namjere u kojem je iskazala interes za kupovinu većinskog vlasništva. U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je zakazan i sastanak čelnika multimilijarderske tvrtke iz Dubaija s premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije Nerminom Džindićem, na kojem će predstaviti plan ulaganja.

U pismu namjere istaknuto je da WAQT Trade želi kupiti cjelokupan dio koji je u vlasništvu Vlade BiH (44 posto) i malih dioničara (44 posto), što je ukupno 88 posto vlasništva, čime bi imali većinu da odlučuju o svim daljnjim potezima. U pismu namjere ističu kako žele zadržati sve uposlenika i povećati dugoročnu proizvodnju na 300.000 metričkih tona sirovine. 

– Vrlo smo zainteresirani za kupovinu Aluminija Mostar jer smo prepoznali nekoliko konkurentnih prednosti. Naročito želimo istaknuti geografsku poziciju, nisku stopu poreza na dobit, kvalificiranu radnu snagu, kao i konkurentnu cijenu rada, ali i nepostojeću obavezu uvoza sirovina i slobodni trgovinski sporazum sa EU, što ovu firmu čini savršenom za naš portfelj – navedeno je, između ostalog, u pismu.

Tvrtka iza sebe ima projekte 14,6 milijardi dolara, a predsjednik tvrtke je Said el-Mazrui, koji je obnašao direktorske pozicije u Emirates Global Aluminiumu, Aluminium Dubai Companyju i Emirates Nuclear Energy Corporationu, navodi Avaz.

A Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 185. sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u gospodarskom društvu „Alumunij“ d.d. Mostar u razdoblju 2015.-2019., piše Vecernji.ba. Navode da su vodili niz aktivnosti koje su se prvenstveno odnosile na iznalaženje načina za reprogramiranje dugova nastalih uslijed rasta cijene električne energije i sirovina na tržištu, te problemima u kašnjenju uplate redovitih poreznih obveza Društva, kao i da su aktivno sudjelovali u pronalaženju optimalnog poslovnog modela zajedno sa zainteresiranim poslovnim partnerima.

"Kao prioritet prilikom donošenja pojedinačnih zaključaka i odluka, Vlada Federacije BiH se primarno vodila brigom za oko 900 radnih mjesta koja bi bila izravno ugrožena u slučaju najgoreg scenarija tj. gašenja proizvodnih ćelija društva Aluminij d.d. Mostar. Ovakav stav je jasno iznesen svim zainteresiranim investitorima bez mogućnosti pregovora na temu radnih mjesta. Ovim putem Vlada FBiH želi iskazati jasno opredjeljenje da je svako radno mjesto bitno i da je to primarni preduvjet koji se stavlja pred zainteresirane potencijalne investitore.

Aluminij d.d. Mostar kao značajan gospodarski subjekt traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i zaposlenika kako bi ovo teško razdoblje bilo premošteno i uspješno završen proces restrukturiranja Aluminija d.d. Mostar", kaže se u priopćenju Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentari (3)
Pogledajte sve


haha, kakva patka. Nevjerojatno je nonsalanstvo kojim se ovo plasira….

Ako ide preko Horvata mozemo mirno spavati …. 🙂

haha, kakva patka. Nevjerojatno je nonsalanstvo kojim se ovo plasira….

Ako preuzmu arapi baš me zanima kako će poslovati u budućnosti npr Feal ,koji je do sad pretpostavljam dio sirovina dobivao preko plota

New Report

Close