MOL Grupa potpisala stratešku suradnju za razvoj mobilnosti na vodik

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2024. u 12:01
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

MOL, MÁV, Volánbusz i Waberer imaju za cilj testiranje i upravljanje novim vozilima na vodikove gorivne ćelije u budućnosti, kao i zajedničku izgradnju infrastrukture za punjenje.

MOL, Volánbusz, MÁV i Waberer’s potpisali su sporazum o strateškoj suradnji za razvoj mobilnosti na vodik. U budućnosti će te tvrtke zajednički ispitivati mogućnosti proizvodnje, logistike i korištenja zelenog, obnovljivog vodika u prometne svrhe, Ugovor je potpisan u okviru konferencije HYDROGEN OPEN 2024 koju organizira Udruga za vodikovu tehnologiju u kampusu MOL-a.

Obnovljivi vodik i širenje vodikovih tehnologija mogu igrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti. Sada su četiri veliketvrtke udružile snage kako bi promicale upotrebu vodika u logističke i transportne svrhe: MOL, MÁV, Volánbusz i Waberer imaju za cilj testiranje i upravljanje novim vozilima na vodikove gorivne ćelije u budućnosti, kao i zajedničku izgradnju infrastrukture za punjenje.

Prema potpisanom strateškom sporazumu, osim kontinuiranog stručnog dijaloga i razmjene iskustava, tvrtke će usklađivati svoje razvojne planove i zajednički razvijati koncepte širenja transporta vodikovih gorivih ćelija. U sklopu suradnje četiri tvrtke će koordiniranim projektnim prijedlozima aplicirati na natječaje EU i domaćih državnih fondova potrebnih za razvoj mobilnosti na vodik.

Ugovor o strateškoj suradnji potpisan je u Kampusu MOL-a u sklopu konferencije HYDROGEN OPEN 2024 u organizaciji Udruge za vodikovu tehnologiju. Tijekom dvodnevnog događanja, akteri industrije zajednički su tražili rješenja za korištenje vodika u prometne svrhe i vodili dijalog o postizanju ciljeva nulte emisije, kao i pristupu vrijednim europskim izvorima financiranja. Na konferenciji su sudjelovali ključni dionici vodikove industrije u EU, uključujući mala i srednja poduzeća u vodikovoj tehnologiji, inovativne tvrtke i priznati stručnjaci.

„Strateški cilj Grupe MOL je korištenje alternativnih izvora energije kako bi poslovanje industrijskih igrača i sektora mobilnosti postalo održivije. Osim vlastitog razvoja i ulaganja, nastojimo u zajednički rad uključiti što više naših partnera. Uskoro ćemo poduzeti prvi praktični korak, budući da će ulaganje u zeleni vodik u dunavskoj rafineriji omogućiti MOL-u proizvodnju ugljično neutralnog vodika iz obnovljive električne energije od 2024. godine.” – rekao je dr. György Bacsa, COO MOL-a Mađarska.

Komentirajte prvi

New Report

Close