Medtronic predstavlja Hugo™ RAS sustav za asistiranu robotsku kirurgiju

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2024. u 09:00
Medtronic

Kirurzi u Hrvatskoj imaju se priliku upoznati s (novim) kirurškim robotom Hugom™ RAS, koji im može postati partner u raznim područjima, uključujući abdominalnu, urološku i ginekološku kirurgiju. U usporedbi s konvencionalnom laparoskopskom kirurgijom, Hugo™ RAS nudi poboljšanu vidljivost i kontrolu kirurških instrumenata. To omogućuje brže i nježnije operacije sa smanjenim gubitkom krvi i poboljšanim ishodima. Hugo Truck, posebna mobilna simulirajuća i operacijska dvorana, nalazit će se u Zagrebu (od 3. do 7. svibnja) i Osijeku (od 9. do 11. svibnja).

Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju. Za ovu prigodu, ispred hotela Westin u Zagrebu stacioniran je specijalizirani Hugo kamion opremljen simulirajućom i operacijskom salom s ugrađenim robotskim sustavom Medtronic Hugo™ RAS. Od petka, 3. svibnja do utorka, 7. svibnja, kirurzi i šefovi klinika iz svih dijelova Hrvatske imaju priliku iz prve ruke iskusiti kako funkcionira konzola Medtronic Hugo™ RAS i vidjeti učinkovitost i prednosti ovog robotski potpomognutog kirurškog sustava.

Produžena ruka kirurga

Robotski potpomognut kirurški sustav Hugo™ RAS visoko je sofisticirani robotski sustav tvrtke Medtronic, koji je instaliran u Klinici za kirurgiju, Kliničkog bolničkog centra Split u prosincu 2023. godine, kao prvi takav sustav u srednjoj i istočnoj Europi. Nakon opsežnih obuka, od ožujka ove godine izveden je niz uspješnih operacija.

Medtronic

HugoTM RAS kombinira dokazane kirurške tehnologije s 3D vizualizacijom velike brzine, omogućujući kirurzima izvrsnu orijentaciju na operativnom mjestu. Osim toga, uključuje opremu za snimanje kirurških videozapisa. Kirurg upravlja robotskom rukom putem konzole, osiguravajući precizno izvršenje postupka. Medtronic HugoTM RAS – sustav za robotsku kirurgiju može se koristiti u područjima kolorektalne kirurgije, urologije i ginekologije.

Koje su glavne prednosti uporabe Hugo™ RAS sustava za asistiranu robotsku kirurgiju?

Prednosti su prvenstveno maksimalna nježnost, preciznost, ušteda vremena i sigurnost. Robotske ruke s kirurškim instrumentima mogu u tijelu pacijenta doseći čak i tamo gdje bi kirurg imao poteškoća s pristupom. To rezultira mnogo manjim oštećenjem okolnih tkiva. Također, velika prednost je sigurnost. Kirurg održava maksimalnu kontrolu nad robotom tijekom cijelog postupka. S druge strane, robot odmah reagira na promjene u ponašanju kirurga – ako kirurg na trenutak izgubi fokus, nešto ga poremeti ili otpusti joystick jer ih nešto zanima, robot odmah prestaje raditi.

Proizvodi poput robotskog sustava Hugo™ RAS najbolji su primjer tehnološkog napretka u medicini. Za sve bolničke centre koji koriste robotski sustav, ključno je osigurati da robotski program isporučuje vrijednost, kako za pacijente, tako i za bolničko osoblje. Ključno mjerilo uspjeha je optimizacija i iskorištenost postupaka, a kada se sustav koristi dosljedno i učinkovito, više pacijenata ima pristup minimalno invazivnim postupcima koji rezultiraju nizom prednosti po zdravlje i brzinu oporavka“, izjavio je Tomislav Petrićević, direktor kompanije Medtronic za Hrvatsku.

Foto: Medtronic

Prezentacija Medtronic Hugo™ RAS sustava za asistiranu robotsku kirurgiju nastavlja se u Osijeku na 15. Osječkim urološkim danima, te će kirurzi i iz ovog dijela Hrvatske imati priliku isprobati kako ovaj robotski sustav funkcionira. Simpozij će se održati u Osijeku od 9. do 11. svibnja 2024. godine u organizaciji Zavoda za urologiju KBC Osijek, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za urolitijazu, Medicinskog fakulteta Osijek, Hrvatskog urološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Osijek, Hrvatske komore medicinskih sestara te udruge Urološki dani.

O Medtronicu

Medtronic je vodeća globalna tehnološka tvrtka za zdravstvo i ujedinjuje globalni tim od 95 000 djelatnika u više od 150 zemalja. Tehnologije i terapije tvrtke Medtronic liječe 70 zdravstvenih stanja i uključuju srčane uređaje, kiruršku robotiku, inzulinske pumpe, kirurške alate, sustave za praćenje pacijenata i još mnogo toga. Za više informacija o Medtronicu (NYSE:MDT) posjetite www.Medtronic.com i pratite Medtronic na LinkedInu.

Komentirajte prvi

New Report

Close