Mastercard i Visa smanjuju međuregionalne međubankovne naknade, evo što to znači

Autor: Ana Blašković , 29. travanj 2019. u 16:27
Foto: Getty Images

Višestrane međuregionalne naknade su one koje se primjenjuju za plaćanja u europskom gospodarskom prostoru koja se vrše s debitnim i kreditnim karticama izdanim izvan njega.

Europska komisija prihvatila je obećanja Mastercarda i Vise da će smanjiti međuregionalne međubankovne naknade za oko 40 posto kao pravno obvezujuća u okviru protumonopolskih pravila Unije.

Te dvije kartičarske kuće obvezale su se smanjiti višestrane međubankovne naknade za plaćanja u europskom gospodarskom prostoru potrošačkim karticama izdanima izvan tog prostora. Obveze će vrijediti pet godina i šest mjeseci, a obuhvaćaju međuregionalne međubankovne naknade za plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron i V-PAY. 

Primjerice, kada potrošač koristi debitnu ili kreditnu karticu u trgovini ili online, banka trgovca plaća proviziju pod imenom 'višestrana međubankovna naknada' banci koja je karticu izdala potrošaču. Banka trgovca naplaćuje tu naknadu trgovcu koji ju, očekivano kao i bilo koji trošak, prelijeva u cijene potrošačima. Tako više cijene zbog kartičarskih naknada plaćaju svi kupci, a ne samo oni koji koriste platne kartice. 

Višestrane međuregionalne naknade su one koje se primjenjuju za plaćanja u europskom gospodarskom prostoru koja se vrše s debitnim i kreditnim karticama izdanim izvan njega. Primjerice, kada američki turist plaća Mastercardom ili Visom u restoranu u Belgiji ili Hrvatskoj. 

Nakon što je Bruxelles iznio zabrinutost da bi te naknade mogle dovesti do nekonkurentnog povećanja cijena za europske maloprodajne trgovce koji prihvaćaju plaćanje karticama izdanima izvan europskog gospodarskog prostora te tako rezultirati skokom cijena robe i usluga u Uniji Mastercard i Visa su, svaki na svoju ruku, ponudili se obvezati na smanjenje tih naknada za prosječno 40 posto. 

Ne bi li provjerila hoće li to donijeti rezultata, Komisija je provela savjetovanje na tržištu. Na temelju analize Komisije i rezultata ispitivanja tržišta EK smatra da će se obvezama koje su ponudili Mastercard i Visa riješiti uočeni problemi, poručeno je u ponedjeljak iz Europske komisije koja je, inače, prvo tijelo nadležno za tržišno natjecanje na svijetu koje je interveniralo u području međuregionalnih međubankovnih naknada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close