Lürssen gradi brod na vodik, u projektu i Jadrolinija

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 21:59
GORAN KOVACIC/PIXSELL

Stručnjaci iz sedam EU zemalja radit će na procjeni razine emisija, studiji učinka na okoliš, procjeni rizika i sigurnosti novog sustava.

Riječka tvrtka Lürssen Design Center Kvarner s još 14 partnera iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Slovenije i Španjolske, u iduće će četiri godine projektirati i izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će ploviti Jadranskim morem, priopćili su iz tvrtke. Ukupna je vrijednost projekta 18,9 milijuna eura, od čega će 13,5 milijuna eura biti sufinancirano sredstvima EU iz programa “Obzor Europa”.

Glavni je cilj projekta ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će demonstrirati održivi klimatski neutralni sustav goriva. Kroz projekt će se, stoji u priopćenju, implementirati i punionica vodika na obali te će se razviti sustav digitalnog blizanca za upravljanje, kontrolu i nadzor brodskog pogonskog sustava.

Stručnjaci iz sedam EU zemalja radit će na procjeni razine emisija, studiji učinka na okoliš, procjeni rizika i sigurnosti novog sustava kako bi se odredile najbolje ekološke prakse za brodove na vodikov pogon, ali i utvrdio utjecaj takvih brodova na okoliš. Lürssen Design Center Kvarner u tom će projektu biti odgovaran za izradu kompletne projektne dokumentacije broda na kojem će raditi vrhunski stručnjaci u Rijeci. Među partnerima je i najveći hrvatski brodar Jadrolinija, a jedan od prvih putničkih brodova na Mediteranu na vodikov pogon bit će doprinos zelenoj tranziciji maritimnog sektora. Uz Lürssen Design Center Kvarner, koji je koordinator projekta ZEAS, partneri iz Hrvatske su Jadrolinija, Sveučilište u Rijeci – Pomorski fakultet, Gitone Kvarner, Maritime Center of Excellence, Scan Projekt i Hrvatska udruga za vodik.

Komentirajte prvi

New Report

Close