Kvartalni gubitak Ericssona 2,6 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2023. u 21:59
Foto: Reuters

Operativna dobit EBITA potonula je u razdoblju od srpnja do rujna za 39 posto, na 4,7 milijarde kruna.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson očekuje neizvjesnost u poslovanju i iduće godine, izvijestivši da je treće tromjesečje zaključio s padom prihoda i gubitkom. Kompanija je razdoblje od srpnja do rujna zaključila s neto gubitkom od 30,5 milijardi švedskih kruna (2,64 milijarde eura) u odnosu na lanjsku neto dobit od 5,4 milijarde kruna. Neto prihod smanjen je pet posto, na 64,5 milijardi kruna, pokazuju preliminarni rezultati. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju imovine, smanjen je za 10 posto. Istaknuli su otpis 32 milijarde kruna imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage koju su kupili prošle godine za 6,2 milijarde dolara.

“Otpis je posljedica značajnog pada tržišne kapitalizacije tvrtki sličnih Vonageu (…), podignutih kamatnih stopa i posustajanja Vonageovih ključnih tržišta”, objasnili su. U ključnom odjelu opreme za mreže organski prihod pao je 16 posto, naveli su, izdvojivši 60-postotni pad organskog prihoda u Sjevernoj Americi zbog slabije kapitalne potrošnje telekoma. Udio regije u Ericssonovom prihodu više je nego prepolovljen, na 23 posto.

Operativna dobit EBITA potonula je u razdoblju od srpnja do rujna za 39 posto, na 4,7 milijarde kruna, nadovezavši se na pad u drugom tromjesečju pod pritiskom posustale osobne potrošnje koja se očitovala u slabijoj prodaji telekomunikacijske opreme.

“Nećemo objaviti financijske smjernice za 2024. jer nije moguće prognozirati kada će se tržište početi oporavljati”, rekao je u utorak za Reuters glavni financijski direktor Carl Mellander. Kompanija planira uštede od 12 milijardi kruna što uključuje gašenje 8.500 radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close