Korupciju 91% tvrtki u RH smatra masovnom pojavom

Autor: Suzana Varošanec , 02. listopad 2020. u 07:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Korupcija na lokalnoj razini razlog je zabrinutosti, zbog, navode, strukturnih slabosti i upravljanja lokalnim državnim poduzećima.

U prvom godišnjem izvješću EK o funkcioniranju vladavine prava za RH ‘zvoni’ podatak da 91% tvrtki smatra korupciju široko rasprostranjenom (prosjek EU 63%), te je za 57% poduzetnika ona problem u poslovanju (prosjek EU 37%). Iako je hrvatsko pravosuđe napredovalo u smanjenju broja neriješenih predmeta, i dalje postoje problemi glede učinkovitosti, neovisnosti i kvalitete, dok je stvar još složenija glede indeksa percepcije korupcije.

Prema onom od Transparency International za 2019. RH zauzima 18. mjesto u EU i 63. u svijetu, no najlošija je u istraživanju Eurobarometra 2020. po percepciji građana o korupciji: čak ih 97% smatra da je raširena (prosjek EU 71%) te ih se 54% osjeća osobno njome pogođenom u svakodnevici (prosjek EU 26%). U izvješću se ističe i da je u rujnu 2020. ministar pravosuđa i uprave najavio novu strategiju borbe protiv korupcije.

Zadnji strateški dokument, praćen s tri dvogodišnja akcijska plana i uvelike realiziran, manjkav je zbog odgode dijela inicijativa za jačanje etike i integriteta među najvišim izvršnim funkcijama i članovima parlamenta te za reguliranje lobiranja. Korupcija na lokalnoj razini razlog je zabrinutosti, zbog, navode, strukturnih slabosti i upravljanja lokalnim državnim poduzećima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nažalost iz hrvatske od rata pa do sada izneseno iz firmi milijarde eura pa me interesira kako evropa nije prije reagirala nego kada je sve uništeno dali je to bio smišljeni scenarij

New Report

Close