Organizacija posla od kuće
Ekonomsko zdravlje

Korporativne vrijednosti u doba korona krize: Kako zaštititi zaposlenike i poslovanje?

Pandemija COVID-19 virusa pokazala je da smo, unatoč svim nedaćama, spremni na zajedništvo u borbi protiv nevidljiva neprijatelja.

PD VL native tim
10. travanj 2020. u 14:30

Svijet se pojavom COVID-19 virusa našao na nepoznatom terenu, od sprječavanja prenošenja virusa do konačne faze, liječenja i povratka u normalu. Kao što su naši bake i djedovi pamtili neke druge događaje, naši roditelji one u bližoj prošlosti, mi ćemo najvjerojatnije našoj djeci pričati što smo radili i gdje smo bili kada je objavljeno da su znanstvenici otkrili lijek protiv koronavirusa. Ali dok čekamo te radosne vijesti, osim ljudskog zdravlja, bitno je još jedno, ono ekonomsko.

Za „ozdravljenje“ gospodarstva, ne samo domaćeg nego i svjetskog, bit će potrebno malo više od obične injekcije, a baš kao i kod ljudi, trebamo spriječiti prenošenje negativnih trendova među gospodarskim granama i samim poduzećima. Stoga su, uz vrhunske liječnike, biologe, farmaceute i ostale znanstvenike, velike kompanije ključ povratka „u normalu“.

Povijesno gledano, globalna gospodarstva su u doba povijesnih kriza nazadovala, bilo da se radilo o ratovima, ekonomskim krizama ili nekim drugim slučajevima. Međutim, jačanjem uloge gospodarstva u suvremenom društvu, velike tvrtke danas imaju značajnu ulogu u održavanju pozitivne situacije i očuvanju normalnog funkcioniranja kućanstava i velikih sustava pa možemo reći da su utemeljene korporativne vrijednosti jedno od sredstava u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Postoji bezbroj načina kako tvrtke mogu pomoći pojedincima i društvu kroz svoje društveno djelovanje i odgovorno poslovanje, posebice kroz izravne filantropske akcije i donacije. Uz to, tu je i zagovaranje društvene odgovornosti, kao i djelovanje vlastitim primjerom. Stoga je ohrabrujuće vidjeti kako domaće tvrtke pomažu društvu i manjim poduzećima, čak i u ova gospodarski teška vremena.

Rad od kuće i suzbijanje širenja virusa

Jedna od prvih uputa koje su sve vlade svijeta izdale bilo je socijalno distanciranje i povećana briga o higijeni, uz zabranu većih okupljanja. Upravo je socijalno distanciranje ključno u suzbijanju širenja virusa i dovođenja broja oboljelih na što manje brojke. Osim rada od kuće za što veći broj zaposlenika, bitan je i odnos prema zaposlenicima u krizno vrijeme, kao i prema poslovnim partnerima. Stoga u ovim kriznim vremenima treba znati zadržati utemeljene korporativne vrijednosti kako prema zaposlenicima, tako i prema kupcima i dobavljačima.

Tvrtke kao dio sveukupne potpore društvu u cjelini

Naravno, osim brige o svojim zaposlenicima, pružanje potpore kupcima, korisnicima, partnerima, zdravstvu i društvenim sustavima u vremenima krize rezultira dugotrajnim povjerenjem u tvrtku. Stoga se svaka tvrtka treba usredotočiti i na svoje specifične sposobnosti i pronaći načine kako pomoći u oporavku društva i gospodarstva. Društveno

odgovorno poslovanje jedna je od važnih korporativnih vrijednosti. U epidemiji koronavirusa, vukovarska tvrtka Prvo plinarsko društvo u sastavu Energia naturalis grupe doniralo je KBC-u Zagreb sedam respiratora, a namjera im je do kraja akcije kupiti i donirati ukupno 50 respiratora hrvatskim bolnicama.

– Od srca zahvaljujemo Prvom plinarskom društvu Hrvatska na hvalevrijednoj donaciji od sedam respiratora. Iznimno cijenimo humanost i solidarnost koju je PPD iskazao u ovim teškim i neizvjesnim vremenima kada se cijeli svijet, pa i Hrvatska, bore protiv širenja epidemije. Uz to je Zagreb zadesio i razoran potres koji je još više naglasio potrebu za brzom i učinkovitom pomoći koju je PPD bio spreman pružiti. Ovakve donacije su Kliničkom bolničkom centru Zagreb od iznimnog značaja te još jednom želimo iskazati našu iskrenu zahvalnost, rekao je prilikom uručivanja donacije prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Nakon donacije respiratora KBC-u Zagreb, Prvo plinarsko društvo je Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske doniralo 20 dostavnih vozila i kombija, koja se inače koriste za prijevoz nemoćnih osoba, medicinske te humanitarne opreme i hrane. Vozila će Ravnateljstvo civilne zaštite, ovisno o potrebama, proslijediti najpotrebitijim županijskim centrima.

– Vjerujem da u ovoj situaciji, svi koji možemo, trebamo djelovati konstruktivno. Nadam se da će ova donacija doći do onih kojima je najpotrebnija i olakšati im svakodnevne zadatke. Za našu je grupaciju trenutačna situacija vrlo stresna, ali se uz izuzetne napore naših zaposlenika zasad uspješno nosimo s njom. Isto želimo svima drugima, osobito onima koji brinu o ljudskim životima, izjavio je Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA grupe.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, koji je preuzeo ključeve doniranih vozila, zahvalio je na donaciji.

– Ovom se donacijom solidarno pomaže svima koji sudjeluju na suzbijanju epidemije. Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i povećanju sigurnosti svih građana Republike Hrvatske, poručio je gosp. Trut.

Energia naturalis i PPD uključit će se i u humanitarnu akciju Zajedno za Zagreb, koja će pomoći pogođenima u nedavnom potresu.

Korporativne vrijednosti je moguće, vidljivo je iz navedenog i brojnih drugih primjera, održati i u kriznim vremenima. Korona kriza nesumnjivo će promijeniti globalno poslovanje i društvo u cjelini. Nakon što prođe najopasniji dio s najrigoroznijim mjerama, tvrtke trebaju analizirati promjene koje je kriza donijela i tim promjenama prilagoditi daljnje poslovne planove. Društvena odgovornost i njegovanje korporativnih vrijednosti moraju biti pri samom vrhu prioriteta.

Sadržaj omogućio PPD

New Report

Close