Konsolidirana neto dobit HEP grupe 1,36 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2019. u 15:51
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Iz HEP-a u izvješću ističu da je rast gospodarskih aktivnosti utjecao na povećanje potrošnje električne energije domaćih kupaca kategorije poduzetništvo za 3,3 posto u odnosu na 2017. godinu, pri čemu su toj kategoriji HEP Opskrba i HEP Elektra povećale prodaju za 12,9 posto.

HEP grupa je u prošloj godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,36 milijardi kuna, što je za oko 64,5 milijuna kuna više nego 2017. godine, podaci su iz konsolidiranog revidiranog izvješća koje je objavila Hrvatska elektroprivreda (HEP). 

Po tim su podacima, poslovni prihodi HEP grupe u prošloj godini iznosili 15,2 milijarde kuna, što je povećanje za 229 milijuna kuna ili 1,5 posto u odnosu na godinu prije.

Istodobno su poslovni rashodi iznosili 13,5 milijardi kuna, što je povećanje za 865,4 milijuna kuna, ili za 6,8 posto. 

Iz HEP-a u izvješću ističu da je rast gospodarskih aktivnosti utjecao na povećanje potrošnje električne energije domaćih kupaca kategorije poduzetništvo za 3,3 posto u odnosu na 2017. godinu, pri čemu su toj kategoriji HEP Opskrba i HEP Elektra povećale prodaju za 12,9 posto. 

HEP-ova, pak, prodaja električne energije kućanstvima smanjena je za 2,5 posto, što se objašnjava umjernijim zimskim i ljetnim vremenskim prilikama u prošloj u odnosu na godinu prije.

"U 2018. godini povećan je ukupan tržišni udjel u opskrbi domaćih kupaca električnom energijom s 84,7 posto u 2017. godini na 89,1 posto", ističu iz HEP-a.

Uslijed toplijeg vremena u mjesecima ogrjevne sezone smanjena je prodaja toplinske energije i plina, ali je, kako se dodaje, na prodaju plina pozitivno utjecalo širenje opskrbe izvan područja koje HEP pokriva distribucijskom mrežom u istočnoj Slavoniji.

Prošlu su godinu obilježile i povoljne hidrološke okolnosti pa je u hidroelektranama proizvedeno 6,9 TWh (teravatsat, odnosno milijarde kilovatsati) električne energije, što je u odnosu na 2017. više za 1,9 TWh, ili za 38,7 posto.

Istodobno je proizvodnja u termoelektranama smanjena za 20,7 posto, ili za 838 GWh (gigavatsat, odnosno milijuni kilovatsati), a nabava električne energije na tržištu, uključujući otkup iz obnovljivih izvora i kogeneracija, manja je za 863 GWh, ili za 11 posto.

Nuklearna elektrana Krško lani je proizvela 2.745 GWh električne energije (dio koji pripada HEP-u kao suvlasniku nuklearke).

Po podacima iz financijskog izvješća, prihodi od prodaje električne energije lani su iznosili 11,65 milijardi kuna, što je povećanje za 156,7 milijuna kuna ili za 1,4 posto.

Prihodi od prodaje toplinske energije iznosili su 664,4 milijuna kuna te su u odnosu na 2017. godinu smanjeni za 18,8 milijuna kuna ili za 2,8 posto, a zbog manje potrošnje za 4,7 posto. 

U iznosu od 932,2 milijuna kuna ostvareni su prihodi od prodaje plina na veleprodajnom tržištu, što je prema 2017. godini smanjenje za 31,6 milijuna kuna, ili za 3,3 posto, a što iz HEP-a objašnjavaju manjom prodajom za 4,5  posto.

Istodobno su, pak, prihodi od prodaje plina krajnjim kupcima ostvareni u iznosu od 990,5 milijuna kuna, što je povećanje za 673,9 milijuna kuna, a zbog prodaje plina domaćim kupcima u prošloj godini godini.

Poslovni rashodi HEP grupe u prošloj su godini iznosili 13,54 milijarde kuna, što je povećanje za 6,8 posto.

Pritom se objašnjava kako su zbog manje utrošenih količina prirodnog plina i ugljena, a zbog manje proizvodnje termoelektrana uslijed povoljnih hidroloških okolnosti, troškovi energetskog goriva smanjeni za 207,8 milijuna kuna (10,9 posto).

Troškovi nabave električne energije, ostvareni u iznosu od 2,8 milijardi kuna, povećani su za 44,7 milijuna kuna (1,6 posto). 

U strukturi ukupnih troškova nabave smanjeni su troškovi uvoza zbog manje uvezene električne energije, dok je trošak otkupa iz obnovljivih izvora i kogeneracija povećan uslijed većih preuzetih količina električne energije od HROTE-a, navode iz HEP-a.

Iznose i podatak da je nabavna vrijednost prodanog plina na veleprodajnom tržištu lani iznosila 1,8 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije povećanje za 693,5 milijuna kuna, ili za 61,4 posto, a što obrazlažu opskrbom plinom domaćih kupaca koja nije obavljana u 2017. godini.

Neto zaduženost HEP-a je na zadnji dan prošle godine iznosila  941 milijun kuna, što je smanjenje za 1,3 milijarde kuna "uslijed povećanja stanja novca i izvršenih otplata po kreditima", ističu iz HEP-a.

Izdvajaju i da je HEP grupa u prošloj godini bila jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, s ulaganjima u iznosu od 2,4 milijardi kuna. Investicije su financirane vlastitim sredstvima zahvaljujući dobroj likvidnosti kao rezultatu dobre poslovne godine, a za financiranje izgradnje visokoučinkovitog kombikogeneracijskog bloka L u EL-TO Zagreb u srpnju 2018. godine ugovoren je kredit s Europskom bankom za obnovu i razvitak i Europskom investicijskom bankom te potpisan ugovor o izgradnji i ugovor o dugoročnom održavanju s talijanskom tvrtkom FATA. 

Revidirano godišnje financijsko izvješće za matičnu kompaniju, pokazuje da je HEP d.d. u prošloj godini ostvario neto dobit u iznosu od 354 milijuna kuna, što je deset milijuna kuna manje nego godinu ranije (u 2017. godini je iznosila 364 milijuna kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close