Kaltenberg se vraća u Hrvatsku, a šansu vidi u vrhunskoj kvaliteti i individualnosti

Autor: Marta Duić , 23. listopad 2017. u 08:11
Princ Luitpold Bavarski upravlja obiteljskom pivovarom koja postoji 700-ak godina, Foto: PD

U Kukuljanovu Bavarci grade svoj prvi hrvatski pogon kapaciteta 30-100.000 hl godišnje, ulažu 15 mil. eura.

Kaltenberg je na hrvatskom tržištu piva od 1994., proizvodeći pivo pod licencom, a sada gradi svoju pivovore u Kukuljanovu kod Rijeke. Pivovarom upravlja princ Luitpold von Bayern, nasljednik obiteljske pivovare sa 700 godina tradicije. Novu lokaciju odabrali su, kaže, zbog kvalitete vode, dobre povezanosti s Njemačkom i mogućnosti brze logistike s matičnom tvrtkom.

“Rijeka je bila veliki grad bez pivovare te smo uvidjeli dobru priliku za izgradnjom prve tamošnje pivovare. Dobili smo veliku podršku zajednice i industrijske zone Bakar koja nam je pomogla u realiziranju ovog projekta”, kaže princ Luitpold.

Investicija uključuje izgradnju pivovare srednje veličine, koja će za početak proizvoditi 30 tisuća hektolitara piva godišnje, a budući da se radi o modularnom projektu, kapacitet se povećava i do 100.000 hl. Investicija teži oko 10 milijuna, a širenjem će doseći 15 milijuna eura. Namjeravaju otvoriti restoran i pivski vrt, okupljalište ljubitelja vrhunskog piva i odlične hrane.

“Nekad smo bili lider u Dalmaciji i pokušat ćemo se ponovno dokazati potrošačima koji uživaju u pivu gotovo u istim količinama kao i njemački. No, velika je razlika njemačkog i hrvatskog tržišta u tome što u Njemačkoj nema igrača s više od 10% ukupnog tržišnog potencijala, dok ovdje tri velike pivovare drže više od 80% tržišta. Smatramo da se tržište u Hrvatskoj treba razvijati više prema različitim stilovima, vrhunskoj kvaliteti i individualnosti piva. U tome vidimo našu šansu”, poručuje bavarski princ. Na tržište ulaze sa specijalnim pivima uz paletu bavarskih pivskih stilova, a u hrvatskoj kompaniji Kaltenberg Adriji, uz svoja piva planiraju i craft piva, te lokalni lager koji će testirati kod hrvatskih potrošača. Velik dio tima od 50 zaposlenika već je postavljen.

“Imamo iskusnog bavarskog majstora pivara Sebastiana Bauera, a angažirali smo i Damira Jandrića koji godinama uživa u kuhanju piva u kućnoj radinosti. Imamo i odlično vodstvo Damira Tomljanovića koji je na vodećim pozicijama u industriji, a dio je lokalnog kadra kao i voditelji prodaje, logistike i financija. Vjerujemo da je kombinacija lokalnih kadrova uz primjesu onih iz ostatka Hrvatske i svijeta dobra za radnu klimu i dobre ideje”, pohvalio se princ.      

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne sekiraj se prinče. Ubodi lovu i sve može.
A što se tiče piva tu nema pomoći. Propuh nam u glavi. Moj tata pije samo Osječko, a i ostatak hrvatske se povodi lokalpatriotizmom. Nigdje veze. Iz Osijeka sam, ali mi ne pada napamet piti Osječko. Karlovačko i Žuju ne bi popio da me ubiješ. Najgore u životu koje sam popio je Velebitsko.

Ali mi je zato Staropramen odlično. U mene samo Staropramen i Zlatni pan prolaze. Muka mi je više od tih reklama za pivo koje u stvarnosti nema okusa.

New Report

Close