Kako je investitor iz Dubaija na Noć vještica preuzeo Fortenovu od Rusa unatoč sankcijama

Autor: Mislav Šimatović/Večernji list , 03. studeni 2022. u 07:12
Foto: Borna Filic/PIXSELL

“Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, odgovorili su na upit iz Fortenova grupe.

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, otkupio je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa od ruske državne banke Sberbank, glasi vijest iz službenog priopćenja koje dotični investitor odaslao hrvatskim medijima u srijedu navečer. Dodaje se da je financijska transakcija, vrijedna pola milijarde eura dovršena u ponedjeljak, 31. listopada.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alektbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova Grupu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su povodom zaključenja ove transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

Iz istog izvora navodi se da je Saif Alketbi iskusan ulagač u private equity te da ima značajne investicije u više sektora. Diplomirao je računovodstvo na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodijelilo mu je Sveučilište humanističkih znanosti i ekonomije iz Lugana u Švicarskoj.

O Saifu Alketbiju na otvorenim izvorima nema puno podataka. Arapski mediji navode da je bio visokorangirana figura u administraciji vladara Dubaija, piše Večernji list.

Punim imenom Saif Bin Markhan Alketbi bio je generalni direktor ureda prijestolonasljednika Kraljevine Dubai, ali osim ove činjenice o njemu je vrlo malo poznatih informacija. Kako bilo, u ponedjeljak, 31. listopada u ruskom sudskom registru pojavio se novi vlasnik SBK ART-a, kompanije u vlasništvu ruske Sberbanke, čija je jedina imovina udio u Fortenova grupi od 42,5 posto.

Kao novi vlasnik upisan je Saif Bin Markhan Alketbi, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, fizička osoba za koju do danas nitko u Hrvatskoj nikada nije čuo.

Više informacija o prodaji Sberbankova udjela pokušalo se doznati u Fortenovi.

– Fortenova grupa nema nikakva saznanja o navodnoj prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanke, mađarski Indotek, te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju, odnosno prodaji mirovinskim fondovima, dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, odgovorili su na upit iz Fortenova grupe.

Zanimljivo je da Alketbi, kako barem tvrde u Fortenovi, nije radio detaljno dubinsko snimanje poslovanja prije nego što je odlučio iskeširati pola milijarde eura.

Prema nekim, zasad nepotvrđenim informacijama, dug SBK ART-a prema Sberbanci u iznosu od 500 milijuna eura zapravo je preuzela grupa investitora predvođena Krešimirom Filipovićem, predsjednikom Nadzornog odbora hotelijerske tvrtke Jadranka iz Malog Lošinja. Filipović je ujedno i dopredsjednik ruskog Velesstroja, tvrtke povezane s ruskim državnim kapitalom. Krešimir Filipović, koji je hrvatski državljanin, prema službenom sudskom registru ima prebivalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. O povezanosti Krešimira Filipovića, odnosno grupe investitora okupljene oko Jadranke, s kupoprodajom udjela Sberbanke u Fortenova grupi, razgovarali smo i s izvorima bliskim toj kompaniji. Oni tvrde da Filipovićeva poslovna grupa nema financijski kapacitet za jednokratnu gotovinsku investiciju od 500 milijuna eura. Teza o Filipoviću kao pravom kupcu sugerira da je misteriozni arapski kupac udjela u Fortenovi zapravo fiktivni investitor. U tom slučaju dade se zaključiti da je Sberbanka krenula “parkirati” rusko državno vlasništvo na bliske pravne i fizičke osobe, kako bi pokušala nesmetano upravljati vlasništvom unatoč sankcijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close