Ako Todorić uspije kupiti Mercator, kako će izgledati Agrokor?

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2013. u 14:37
Ivica Todorić (Robert Anić/PIXSELL)

Kompanija Adria Retail u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Mercator nakon nekoliko godina bila bi izlistana na burzi…

U novom pokušaju da preuzme Mercator, koncern Agrokor otklonit će sve optužbe o prezaduženosti. Kako pišu slovenske Finance, Agrokor bi se prije konačnog pokretanja transakcije dokapitalizirao, a nakon toga bi se koncern podijelio na dvije zasebne cjeline: trgovinu i prehranu.

U Agrokoru su jučer bili suzdržani, piše Jutarnji list. Bio je zadnji dan predaje neobavezujućih ponuda za preuzimanje Mercatora i nisu željeli komentirati proces kojemu još ni prva stepenica nije dovršena.

Jutarnji list piše kako su iz krugova bliskih Agrokoru saznali da se koncern, uspije li mu transakcija, ovaj put priprema za preuzimanje 100-postotnog vlasništva Mercatora. U prvoj bi etapi kupio 53 posto, koliko je sada ponuđeno na prodaju, a nakon toga, nakon dokapitalizacije i konsolidacije, išlo bi se u drugu transakciju.

Kompanija Adria Retail u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Mercator nakon nekoliko godina (najmanje tri, najviše pet, kažu sugovornici lista) bila bi izlistana na burzi. Time bi se ulio dodatni kapital, ali i disperziralo vlasništvo nove tvrtke u kojoj obitelj Todorić namjerava zadržati natpolovični udio.

Jutarnji ističe kako je vrlo zanimljiva priča o restrukturiranju kompanije koja sugerira značajne promjene u strukturi koncerna. U takvoj budućoj restrukturiranoj kompaniji, obitelj Todorić zadržala bi 65 posto udjela u trgovinskoj kompaniji Adria Retail, dok bi se proizvodnja hrane zadržala pod današnjim imenom Agrokor i u toj bi kompaniji obitelj zadržala 100-postotni udio u vlasništvu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Po mom misljenju osnovno pitanje nije kako ce izgledati Agrokor nego kao ce izgledati trziste na kojem posluju Konzum i Merkator.

Konsolidacija u maloprodaji znaci neizbjezno povecanje trgovackih marzi. Odnosno vise cijene za sve kupce i nize cijene za sve dobavljace.

Ovo udruzivanje treba odobriti niz regulatornih tijela na cije kupce ce udruzivanje imati utjecaja: EU, Slovenia, Srbija, BiH i Hrvatska.

Izdvajanje Konzuma iz Agrokora je dobar potez i vjerojatno je to trebalo napraviti puno prije. Veza Konzuma sa Agrokorom je nepriroda i stetna za obje strane jer gusi razvoj i inovativnost unutar koncerna.

Nakon što smo se upoznali sa EU lopovima putem Daimlera , Patrie , MOLa , Austrijskih banaka , Talijanskih kamiona ,Slovenskim ucjenama …..,
najvjerojatnije
su nas EU mangupi naguzili i sa mlijekom ,
da mi nesmijemo trošiti svoje mlijeko ,
da bi oni mogli prodavati svoje rjetko vodenasto mlijeko ,
bez mirisa i okusa .

Agrokor osavremenjuje sanitarne tehnologije obrade namirnica:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close