Jelena Pejković: Održivost je moguće postići i u ‘mission-critical’ okruženjima

Autor: Promo , 28. rujan 2023. u 09:18
FOTO: Promo

Način rada eConversion Schneiderovih UPS uređaja jedinstvena je kombinacija maksimalne zaštite i najviše razine učinkovitosti

Suvremeno poslovanje suočava se s izazovima koji zahtijevaju pronalaženje ravnoteže između učinkovitosti i održivosti. Naime, u svakoj industrijskoj grani postoje poslovni procesi o kojima ovisi kompletno poslovanje kompanije, takozvane ‘mission-critical’ operacije, a za njih je posebno važno kontinuirano napajanje električnom energijom. Istovremeno, energetska kriza, klimatske promjene i brojni drugi interni faktori utječu na sve veću važnost optimizacije poslovanja kada je riječ o električnoj energiji.

Jelena Pejković

„Nalazimo se u vremenu koje je obilježeno rastućom potražnjom za električnom energijom i visokim troškovima energenata. Kako bi organizacije u takvim okolnostima postigle energetsku učinkovitost poslovanja, prepoznaje se sve veća potreba za održivim, dostupnim i optimiziranim rješenjima zaštite od nestanka struje. Iz tog razloga, u Schneider Electricu ulažemo u istraživanje i razvoj kako bismo unaprijedili UPS uređaje čija učinkovitost ne umanjuje kvalitetu isporučene energije“, ističe Jelena Pejković, direktorica prodaje odjela „Secure Power“ u Schneider Electricu za tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Primarna uloga trofaznog UPS uređaja u osjetljivim okruženjima je osigurati stabilnu kvalitetu električne energije i rezervno napajanje u slučaju prekida napajanja električnom energijom. Međutim, iako pružaju pouzdan izvor energije, oprema UPS uređaja prilikom povećavanja kvalitete i stabilnosti napajanja troši značajnu količinu energije. Oprema je neprestano aktivna, stoga su i gubici energije tijekom rada neprekidni.

Uobičajena zaštita za trofazne UPS uređaje koja se koristi više od 20 godina, poznata kao „dvostruka konverzija“, ima prosječnu učinkovitost oko 96 %. Iako se ta razina učinkovitosti može smatrati visokom, ipak, četiri posto ukupne električne energije troši se u obliku toplinskih gubitaka samo za rad UPS uređaja.

„Patentirani način rada eConversion u UPS uređajima Schneider Electrica, osigurava značajno smanjenje gubitaka električne energije kao topline tijekom njihovog rada. Ova tehnologija omogućuje organizacijama da uštede novac, ali i da smanje svoj ugljični otisak. To znači da zajedno radimo na stvaranju boljeg svijeta dok istovremeno ostvarujemo značajne financijske uštede“, objašnjava Pejković.

Način rada eConversion jedinstvena je kombinacija maksimalne zaštite i najviše učinkovitosti. Naime, smanjuje potrošnju energije UPS uređaja za čak tri puta povećavajući učinkovitost UPS uređaja serije Galaxy V na čak 99 %. Ta tehnologija može se usporediti sa start-stop tehnologijom u automobilskoj industriji. Na isti način kako start-stop tehnologija omogućuje automobilima da troše manje goriva tijekom zaustavljanja i ponovnog pokretanja, tehnologija eConversion svodi gubitak električne energije tijekom rada UPS-a na minimum.

Radom u režimu eConversion, podatkovni centar ili tvornica mogu godišnje uštedjeti količinu električne energije koju bi proizvelo 30 solarnih panela kapaciteta 3 kWc, odnosno količinu električne energije potrebne za godišnje punjenje 50 Tesla model 3 električnih automobila. Značajno je i poboljšanje ukupnih troškova vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership) pri čemu uštede tijekom 10 godina trostruko isplate investiciju UPS-a.

„Snažno vjerujemo da se održivost i profitabilnost ne moraju međusobno isključivati. Schneider Electric je predvodnik u ovoj revoluciji koja pokazuje da tvrtke mogu postići oboje – očuvati planetu i ostvariti financijske dobitke. Naša tehnologija eConversion nije samo tehnički napredak, već i ekonomska prednost. Ulaganjem u održive tehnologije, tvrtke ulaze u svijet u kojem su profit i očuvanje planeta zajedno na putu prema uspjehu“, zaključuje Jelena Pejković iz Schneider Electrica.

Komentirajte prvi

New Report

Close