Jadroplov prihvatio ponude 12 ponuditelja koji bi upisali 1,58 milijuna dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2021. u 14:29
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prihvaćene su i ponude Ante Grubišića i Emila Mihaline, za upis po 50.000 dionica, tvrtke Vitom commerce za 45.000 dionica te Siniše Lušića i Joze Dadića za upis po 40.000 dionica.

Uprava Jadroplova u četvrtak je prihvatila 12 različitih ponuda ulagatelji koji bi upisali ukupno 1.585.000 novih dionica, a njima će biti ponuđeno da ih upišu po cijeni od 26 kuna po dionici, čime bi taj sliptski brodar u dokapitalizaciji prikupio 41,21 milijun kuna.

Jadroplov je jučer objavio da je na javni poziv za dokapitalizaciju zaprimio 13 urednih ponuda, od čega je jedna od brodarske kompanije za preuzimanje cijele emisije i 12 različitih ponuda za preuzimanje manjinskih udjela. Sve ponude su bezuvjetne i glase na svotu od najmanje milijun kuna, sukladno propisanim uvjetima. U toj su objavi naveli i da su zaprimljene i dvije ponude za preuzimanje, koje nisu sačnjene ni upućene sukladno javnom pozivu, te da one,  kod činjenice da emisija nije ugrožena, neće biti uzete u obzir odnosno bit će isplaćene.

Iz današnje objave putem Zagrebačke burze proizlazi da je Uprava jučer odbila ponudu tvrtke UME Shipping LLC, kao i da je, kao nevažeće, odbacila ponude Tankerske plovidbe i Delos Asset Acquisition II LLC.

Uprava je na sjednici održanoj jučer poslijepodme jednoglasno odlučila o prihvaćanju 12 ponuda za upis dionica Jadroplova, a pritom je riječ o nekim investicijskim fondovima i tvrtkama, kao i pojedinicima.

Tako su, po podatcima iz današnje objave, prihvaćene ponude Agram Investa za upis 500.000 dionica, Slavonskog zatovrenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF) za upis 300.000 dionica, Maverick Wealth Managementa za 200.000 dionica, Jadran kapitala za 160.000 dionica, Krešimira Dadića za 80.000, a tvrtke Strukturiranje i Ane-Marije Mamić za po 60.000 dionica.

Prihvaćene su i ponude Ante Grubišića i Emila Mihaline, za upis po 50.000 dionica, tvrtke Vitom commerce za 45.000 dionica te Siniše Lušića i Joze Dadića za upis po 40.000 dionica.

Uprava Jadroplova “jednoglasno je odlučila da će prihvaćenim ponuditeljima biti upućena protuponuda za upis dionica po cijeni od 26 kuna po dionici, uz mogućnost zadržavanja broja dionica ili razmjerno smanjenje broja dionica uz zadržavanje ukupnih iznosa u izvornoj ponudi”.

U jučerašnjoj objavi iz Jadroplova su poručili kako “Uprava društva s ponosom ističe kako će u uspješnoj provedbi dokapitalizacije, u što iskreno vjerujemo, biti u cjelosti ispunjen i realiziran plan restrukturiranja tvrtke, koji je, na prijedlog Vlade RH, odobren od strane EK u svibnju 2018. godine”.

Zagrebačka burza jutros je, oko 9,30 sati, obustavila trgovanje dionicama Jadroplova s obzirom na “neprovjerena informacija vezano za proces dokapitalizacije društva”.

Jadroplov je u drugoj polovici srpnja objavio javni poziv za dokapitalizaciju i upis novih dionica, a temeljem odluke glavne skupštine Jadroplova od 11. studenoga 2019. godine. Tom je odlukom, naime, skupština dala ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljeni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica te odobri strateškom partneru da te nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Nadzorni odbor Jadroplova je na sjednici održanoj 18. lipnja ove godine ovlastio Upravu da poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica do ukupne nominalne vrijednosti dionica od 20 milijuna kuna odnosno suglasio se s izdavanjem ukupno do dva milijuna dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna po dionici.

Također je utvrdio i najmanju cijenu po kojoj će se prodavati nove dionice, uz ovlast Upravi da utvrdi i višu cijenu.

Jadroplov je 22. srpnja objavio poziv za dokapitalizaciju i upis dva milijuna dionica, nominale 10 kuna, uz minimalnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici, a zainteresirani su ponude mogli podnositi od 28. srpnja do 20. kolovoza.

Prema podatcima iz javnog poziva, kao prag uspješnosti određen je upis “ne manje od milijun dionica”.

Iz današnje objave proizlazi da je Uprava odlučila da cijena u dokapitalizaciji bude 26 kuna po dionici.

Inače, Jadroplov je trenutno u većinskom vlasništvu države, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 70,4 posto dionica.

“Namjera je Uprave osigurati da Jadroplov, po uspješno provedenom postupku dokapitalizacije, zadrži svoju osnovnu djelatnost (pomorski prijevoz), svoje sjedište (Split) te da broj zaposlenih ne može biti smanjen više od 25 posto, u koju svrhu ponuditelji primaju na znanje da, podnošenjem ponude, preuzimaju obvezu da nakon što steknu dionice u okviru ovog javnog poziva, neće predložiti niti poduprijeti bilo kakvu odluku nadležnih tijela društva koja bi za cilj imala promjenu osnovne djelatnosti društva, promjenu sjedišta društva niti smanjenje broja zaposlenika društva za više od 25 posto, tijekom naredne tri poslovne godine”, istaknuli su iz splitskog brodara u javnom pozivu.

Komentirajte prvi

New Report

Close