Institut IGH pod utegom ostavki menadžera

Autor: Suzana Varošanec , 18. veljača 2020. u 06:13
Oliver Kumrić, zasad ostaje šef Instituta IGH/PETAR GLEBOV/PIXSELL

Lanjsko dospijeće PIK duga moglo bi značiti predaju svih nekretnina u vlasništvu tvrtke vjerovnicima.

Institut IGH godišnje je podmirivao i po oko 13 milijuna kuna predstečajnih obveza, što tvrtku nije destabiliziralo, iako je to po definiciji opterećivalo operativno poslovanje.

Kako već dulje vrijeme bilježe smanjenje operativnih troškova i povećanje produktivnosti, uz rast poslova na domaćem tržištu koje se oporavlja, imaju ugovore i za inozemstvo, od Gruzije do Rumunjske, Slovenije, Albanije, BiH, C. Gore i Kosova, pa bi se moglo očekivati da je situacija i po pitanju starih obveza riješena ili blizu rješenja.

Iz Uprave zasad dolaze tek takve najave, ali se u građevinskim krugovima sve intenzivnije priča o zakuhaloj kadrovskoj situaciji, pa i o odlascima direktora koji su pozicionirani neposredno ispod prve menadžerske garniture. Izgleda da su predane prve ostavke bitnih mendžera, zbog čega se ne isključuju potezi na relaciji Nadzornog odbora i Uprave kompanije.

Nefinancijski vjerovnici
Ni u zadnjem kvartalu 2019. s podmirenim iznosom od 17,344 milijuna kuna obveza iz pravomoćno sklopljene predstečajne nagodbe kako se čini IGH još nije podmirio sve obveze prema nefinancijskim vjerovnicima, što je bilo predmetom opetovanih najava.

37

milijuna kuna iznosi dospjela rata Senior duga, još toliko tek treba stići na naplatu

Riječ je o dijelu duga prema toj kategoriji vjerovnika (f) koji je izgleda još ostao u iznosu nešto manjem od 200.000 kuna, no navodno će u što kraćem roku biti podmiren. Na takvo stanje ukazuje zadnje kompanijsko izvješće o izvršavanju predstečajnih obveza čime se objedinjuje obračunsko razdoblje od posljednjeg kvartala prošle godine do sastavljanja izvješća na dan 14. veljače.

PIK dug
S druge strane, prema izglasanom planu je krajem prošle godine dospio cijeli PIK dug. To bi po planu moglo za sve nekretnine koje su u vlasništvu tvrtke značiti da bi trebale biti predane vjerovnicima za podmirenje samog duga.

Navodno je posrijedi iznos od najmanje 150 milijuna kuna, u vezi čega na naš upit jučer nismo dobili odgovor.

Također, navodno još postoji i Senior dug čija je rata dospjela u iznosu od oko 37 milijuna kuna, dok u sličnom iznosu postoji još toliki iznos senior duga koji nije dospio, a oba su čini se u rukama B2 Kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close