Ina ulaže ‘svježe’ milijarde u modernizaciju: U ‘novoj’ rafineriji trebat će i nove kompetencije

Autor: Darko Bičak , 16. prosinac 2019. u 07:17
Sindikati su već pokrenuli regrutaciju nove radne snage za Rijeku, Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

“Ekologija i konkurentnost na tržištu su čimbenici koji u rafinerijskom biznisu igraju itekakvu ulogu te je svima bilo jasno da bez modernizacije nema niti rafinerije niti radnih mjesta u Rijeci”, kaže Jasna Pipunić.

Ina i Mol su u četvrtak navečer donijeli konačnu odluku da se već početkom 2020. godine kreće u modernizaciju Rafinerije nafte Rijeka, a u što će u tri godine biti uloženo četiri milijarde kuna. Svi su složni da se radi o najvećoj investiciji Ine od hrvatske samostalnosti koja će imati značajne utjecaje na konkurentnost tvrtke, ali i generalno hrvatskog gospodarstva.

I dok je jasno da poslovna zajednica ne skriva zadovoljstvo zbog ove investicije, a niti država te resorni ministar Ćorić ovu najavu čak zove božićnim poklonom Hrvatskoj, malo ispod radara je prošlo da su konačnom potvrdom ove investicije presretni i radnici, odnosno sindikati koji ih predstavljaju.

Ekološki standardi

U Sindikatu naftnog gospodarstva, najvećoj udruzi radnika koja djeluje u Ini, ističu da nakon tri godine čekanja i kontinuiranog isticanja svih koristi projekta izgradnje Postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) za Rijeku, Inu, rafinerijsko poslovanje i ukupno gospodarstvo zemlje, napokon je dočekana jednoglasna odluka Uprave i Nadzornog odbora Ine o ulaganju u DCU.

“Put do donošenja odluke nije bio nimalo lak i u protekle tri godine nismo niti jednom propustili naglasiti važnost projekta na svim političkim razinama te upozoriti na to kako će nedonošenje odluke uvelike naštetiti daljnjem razvoju rafinerijskog poslovanja u Republici Hrvatskoj. Više smo puta isticali kako zemlje u našem okruženju galopirajućim koracima grabe naprijed i osiguravaju si konkurentnu poziciju, dok u RNR-u svakim danom raste neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta i budućnost rafinerije. Ova današnja odluka najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije”, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva. Sindikalna čelnica pojašnjava da je u pitanje dolazilo više od 500 radnih mjesta samo u Rafineriji, te još nekoliko stotina njih koji su povezani s njom.

“Ekologija i konkurentnost na tržištu su čimbenici koji u rafinerijskom biznisu igraju itekakvu ulogu te je svima bilo jasno da bez modernizacije nema niti rafinerije niti radnih mjesta u Rijeci”, kaže Jasna Pipunić.

Očuvanje radnih mjesta

U sindikatu kažu da je ovakav projekt nužno dobro i pomno isplanirati, između ostalog i zbog radne snage. Naime, od 500-injak Ininih radnika u Rijeci je velika većina njih u kategoriji “starijih” koji će jako malo, ili nimalo, svojeg radnog vijeka provesti u moderniziranoj rafineriji. Prosječni zaposlenik Rafinerije nafte Rijeka je star 46 godina te će samo naredne godine 50-ak radnika zadovoljiti uvjete za mirovinu.

Stoga su sindikati, u suradnji s Upravom za koju kažu da ima puno sluha za ovu problematiku, već pokrenuli proces edukacije i regrutacije nove radne snage s novim i naprednim znanjima koja će trebati novoj rafineriji. Pipunić kaže da su čak i sindikati u Ini uveli praksu da iz vlastitih sredstava plaćaju edukaciju i prekvalifikaciju svojih članova kako bi ovi stekli nova znanja i povećali svoju konkurentnost, kako unutar samog sustava Ina grupe, tako i generalno na tržištu rada. Ina grupu čini niz povezanih društava u Hrvatskoj i zemljama regije, a trenutno zapošljavaju gotovo 11 tisuća ljudi te imaju dvije rafinerije i 500 benzinskih crpki.

Komentirajte prvi

New Report

Close