IGM Tounj u stečaju traži pobijanje upisa hipoteke od 89 milijuna kuna u korist Europetrola

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 17:53
Jozo Kalem (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Na riječkom Trgovačkom sudu danas je održano prvo ročište u parnici u kojoj IGM Tounj u stečaju traži pobijanje upisa hipoteke na svoju imovinu od 89 milijuna kuna u korist Europetrola.

Na riječkom Trgovačkom sudu danas je održano prvo ročište u parnici u kojoj IGM Tounj u stečaju traži pobijanje upisa hipoteke na svoju imovinu od 89 milijuna kuna u korist Europetrola, odnosno sadašnjeg Petrola, doznaje se od stečajnog upravitelja Borisa Debelića.

Po njegovim riječima, danas su ispitana tri svjedoka tužitelja, a na sljedećem ročištu, u prosincu, očekuju se iskazi triju svjedoka tuženika.

U lipnju ove godine na riječkom Trgovačkom sudu donesena je prvostupanjska presuda po kojoj tvrtka Ri-petrol (sada Ri-most), u vlasništvu gospodarstvenika Joze Kalema, mora vratiti imovinu tvrtke IGM Tounj u stečaju, odnosno zemljište kamenoloma u Tounju, vrijedno 103 milijuna kuna. Presuda još nije pravomoćna.

Kako je tada objasnio stečajni upravitelj Debelić, Ri-petrol nije platio imovinu koju je knjigovodstveno vodio u knjigama IGM Tounja prije stečaja, tj. nakon što je Ri-petrol ušao u vlasništvo IGM Tounja u rujnu 2009. godine.

Nakon što je u studenome 2010. otvoren stečaj u IGM Tounj, tijekom 2011. pokrenuta su tri spora znatne vrijednosti – odnosno pobijanje pravnih radnji protiv tvrtki koje su bile ili jesu u vlasništvu ili suvlasništvu riječkog gospodarstvenika Joze Kalema.

Dva se spora odnose na postupke protiv tvrtaka zbog kupoprodaje imovine koja u konačnici nije plaćena, od kojih je prvi ugovor vrijedan 103 milijuna kuna, a drugi 460.000 kuna.

Oba postupka su okončana u prvostupanjskom postupku u korist IGM Tounj u stečaju.

U tijeku je postupak radi pobijanja upisa hipoteke u trenutku kada osoba koja ju je upisala, kako je kazao Debelić, nije imala pravo na upis, budući da su to pravo imali drugi vjerovnici, u vrijednosti od 89 milijuna kuna. Zalog je bio upisao Europetrol, koji sada ime naziv Petrol, nekada je bio u vlasništvu Joze Kalema, a sada je u vlasništvu slovenskog Petrola.

U stečajnom postupku IGM Tounja, koji se vodi na riječkom Trgovačkom sudu, prijavljeno je 200 milijuna kuna tražbina, a priznato je oko 140 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close