IBM namjerava u Hrvatskoj izgraditi centar za europsku tehničku podršku i zaposliti 800 ljudi

Autor: Bernard Ivezić , 10. svibanj 2016. u 07:44
Foto: Thinkstock

IBM u Hrvatskoj ima 174 zaposlenika, prihod od 221,5 milijuna kuna i neto dobit od 47,9 milijuna kuna.

Hrvatska Vlada je upoznata s namjerom IBM-a da sve svoje službe za tehničku podršku u Europi okrupni u jednu cjelinu i takav centar izgradi u Hrvatskoj potvrdio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Dodao je da je ta odluka isključivo na IBM-u.

Slovenski mediji su objavili da je Slovenija izgubila tu investiciju u konkurenciji Slovačke i Hrvatske te da će se taj centar, koji bi trebao otvoriti 800 radnih mjesta, smjestiti u Hrvatskoj. IBM, koji u Ljubljani ima razvojni centar, zasad je odbio komentar.

Ministar gospodarstva ističe da se IBM-u nisu dale nikakve posebne porezne povlastice već da je kompanija birala na temelju zakonskog investicijskog paketa koji je Vlada donijela kako bi bila konkurentnija u odnosu na regiju. “Hrvatska pruža značajne mogućnosti ulaganja i u odnosu na okruženje imamo bolje uvjete”, tvrdi Panenić.

Otkriva da je, po njegovom mišljenju, presudno bilo to što Hrvatska nudi mjere za prekvalifikaciju i osposobljavanje kadrova za poslove kakve će trebati IBM. “Ja bih kao ministar bio presretan, ako je baš to ono što je IBM prepoznao”, kaže Panenić.

IBM je na hrvatskom tržištu prisutan od 1935. godine, a posljednjih dvadesetak godina jedna je od, po prihodima, najvećih IT kompanija u Hrvatskoj.
Prihod mu je redovito iznad 200 milijuna kuna. U 2014. bio je 221,5 milijuna kuna uz rast od 4 posto te je imao neto dobit od 47,9 milijuna kuna što je rast od 33,2 posto. Usto u Hrvatskoj ima 174 zaposlenika.

IBM je usto jedan od najvećih isporučitelja rješenja za državnu upravu u Hrvatskoj.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Mislim da bi potencijalnim otvaranjem 800 novih radnih mjesta, IBM-u trebali dati neke porezne olakšice.

A zašto ne bi mi svi dobili te iste uvjete i olakšice? Ako je jednom divu kao što je IBM bitno koliki su mu porezi, zamisli onda koliko je to onda bitno jednom malom ili srednjem poduzetniku! A uhljebima i birokraciji podijeliti otkaze!

Mislim da bi potencijalnim otvaranjem 800 novih radnih mjesta, IBM-u trebali dati neke porezne olakšice.

Odlicna stvar s velikim multiplikativnim efektom. Ako se ovo stvarno dogodi, naravno.

Odlično..posao koji više ni Indijci ne žele radit…ali zato ima hrvatske stoke sitnog zuba…dno dna

New Report

Close