Hrvatska podiže tužbu protiv RS i rafinerije u Bosanskom Brodu

Autor: Marko Biočina , 04. studeni 2013. u 15:07
Rafinerija u Bosanskom Brodu (Boris Ščitar/PIXSELL)

Utvrdi li EK da je Hrvatska pritužba opravdana, ona će poduzeti aktivne mjere prema BiH, odnosno RS.

Hrvatska vlada podići će pred Europskom komisijom tužbu zbog prekograničnog onečišćenja protiv Republike Srpske i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. To bi, kako se neslužbeno doznaje od visokih izvora u Vladi, trebao biti odgovor na najnovije ekološke incidente zbog kojih su ovog vikenda opet prosvjedovali stanovnici Slavonskog Broda, odnosno nespremnost službenih organa Republike Srpske i vlasnika rafinerije – ruske kompanije Zarubežnjeft – da poduzmu konkretne korake k uvođenju viših ekoloških standarda u rafineriju.

Puno strpljenja

“Mi smo već pokazali jako puno strpljenja, ali nismo dobili ništa zauzvrat. Svjesni smo da se ekološki problemi rafinerije ne mogu riješiti preko noći, ali želimo vidjeti jasan, realan i mjerljiv plan provedbe mjera kojim će onečišćenje biti svedeno na najmanju moguću razinu. Hrvatska je članica Europske unije, tako da to nije više samo naš problem, a Europska komisija zasigurno neće dopustiti da se zbog nečijeg neodgovornog ponašanja njezini građani izlažu onečišćenju”, ispričao je jedan visoki Vladin dužnosnik. Inače, problemi s zagađenjem iz rafinerije traju već nekoliko godina, a usprkos brojnim incijativama Hrvatske vlade i lokalnih vlasti u Slavonskom Brodu, dosad je vrlo malo učinjeno da bi problem bio riješen. Dapače, službene institucije Republike Srpske, pa i tamšnji premijer Milorad Dodik, dosad su u više navrata negirale da problem sa zagađenjem uopće postoji, tvrdeći kako se radi o politički napuhanom pitanju. Utoliko, nakon što su nedavna mjerenja u Slavonskom Brodu pokazala kako se onečišćenje nastavlja i dalje, a Hrvatska je u međuvremenu postala članica Europske unije, u Vladi su donijeli logičnu odluku da zatraže pomoć europskih institucija.

Utvrdi li Europska komisija da je Hrvatska pritužba opravdana, ona će poduzeti aktivne mjere prema Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, kako bi problem bio riješen. Koliko Komisija u takvim pitanjim može biti efikasna svjedoči i nedavni primjer iz Srbije, koja je temeljem inzistiranja Komisije morala zadržati isti carinski režim za uvoz hrvatskih cigareta i nakon što je Hrvatska izašla iz Cefte i postlaa članica EU. U konačnici, ne prihvati li Republika Srpska zahtjeve EK, mogla bi biti izložena i sankcijama, u vidu zamrzavanja sredstava iz pretpristupnih fondova, cjelokupne pristupne procedure ili nekih drugih penala.

Politička podrška

Utoliko, najavljena tužba mogla bi biti značajan novi impuls za pritiska na rafineriju i vladu RS da se problem napokon počne rješavati. Doduše, svako moguće rješenje dodatno je otežano trenutnom potpunom disfunkcionalnosti federalnih institucija Bosne i Hercegovine, no pokažu li u Republici Srpskoj u razgovorima s Europskom komisijom jednaku razinu nezainteresiranosti kao i tijekom razgovora s hrvatskim institucijama, Hrvatska bi mogla dobiti i političku podršku za provođenje drugih mogućih mjera pritiska na rafineriju da provede tražene mjere modernizacije. Naime, rafinerija u Bosanskom Brodu u potpunosti je logistički ovisna o Hrvatskoj, s obzirom da se sirovom naftom snabdijeva kroz Janafov naftovod, a jedini spoj na željezničku infrastrukturu može ostvariti samo preko Slavonskog Broda. Lokalni stanovnici i čelnici lokalne vlasti već su u nekoliko navrata zagovarali zatvaranje naftovoda, no iako je nerealno očekivati tako radikalne mjere, državna vlast na raspolaganju ima cijeli niz drugih mogućnosti – ponajprije kroz carinski i inspekcijsku regulativu – da efektivno rafineriji onemogući pristup hrvatskom tržištu i infrastrukturi. Takav scenarij može se smatrati tek krajnjom opcijom, no uz rast revolta stanovnika Slavonsko Broda i nedostatak jasnih prijedloga za rješenje, vjerovatnost takvog scenarija iz dana u dan raste.  

Komentirajte prvi

New Report

Close