HEP-Plin traži partnera za analizu dvije tvrtke

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2022. u 22:00
Foto: Maja Santosi/PIXSELL

O kojim tvrtkama je riječ, na upit iz HEP-a još nismo dobili odgovor.

I nakon mjesec dana od kada se o tome govori, malo je službenih informacija o modelu kojim će država spriječiti da u jeku krize s cijenama i potrošnjom plina krahira najveći lokalni opskrbljivač plinom, Gradska plinara Zagreb. Stoga, znakovit je upravo objavljen natječaj kojim HEP-Plin traži partnera za provođenje dubinske analize poslovanja poduzeća s ciljem preuzimanja. Doduše u samom pozivu ne navodi se identitet poduzeća, no iz dokumentacije doznaje se da HEP-ova tvrtka cilja proučavati i akvizirati dvije tvrtke.

O kojim tvrtkama je riječ, na upit iz HEP-a još nismo dobili odgovor. No, zanimljivo je pojašnjenje u natječajnoj dokumentaciji da je “HEP svjestan tržišnih konsolidacija koje se odvijaju u regiji i šire, te se putem regionalnog iskoraka u kontekstu preuzimanja pravodobno suočava s navedenim trendovima te kontinuirano obavlja preliminarne analize pojedinih tržišta i prisutnih subjekata, odnosno mogućih projekata koje smatra pogodnima za daljnje preciznije neovisne analize koje su predmet ovog projektnog zadatka”.

Potencijalni partneri u ovom poslu trebali bi pročešljati financijsko-porezno stanje i poslovanje u 2019., 2010., 2021. i prvi dio 2022., strukturu prihoda, bruto marže po vrstama usluga i ključnim kupcima, te EBITDA, pregled materijalne imovine, analizu neto duga, kredita i drugih obveza. Također, dubinsko snimanje treba uključiti i stanje tržišta prirodnog plina i sektora opskrbe i distribucije u regiji i na domaćem tržištu, te konkurencije, a HEP očekuje i procjenu strateške prednosti eventualnih akvizicija i sinergije, te indikativnu procjenu tržišne vrijednosti tvrtki. Posao je vrijedan 2,4 milijuna kuna, natječaj otvoren do 17. ožujka, a procjenu vrijednosti HEP-Plin očekuje u roku 30 dana od zaključenja ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close