Grade solarnu elektranu na Pagu: Privatna kompanija kreće u investiciju od 10 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 14. kolovoz 2020. u 07:30
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Zbog ovog projekta lokalci su povećali postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama s 25% na 50% površine građevne čestice.

Sunčane elektrane su sve poželjniji oblici investicija u energetiku, pa će samo nacionalna energetska kompanija Hrvatska elektroprivreda u njihovu gradnju u razdoblju od 2019. do 2023. uložiti 750 milijuna kuna. No, osim HEP-a, za solarnu energiju su sve zainteresiraniji i privatni investitori, a najnoviji primjer dolazi s Paga, dijela otoka koji pripada Ličko-senjskoj županiji. Kako su jučer izvijestili iz Hrvatske gospodarske komore, u Novalji uskoro kreće gradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura koja će proizvoditi 25GWh električne energije godišnje. Riječ je o projektu tvrtke RP Global koja je u Hrvatskoj realizirala investicije u vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu i Rudine u Dubrovačkom primorju, a ovo im je prvi projekt ovakvog tipa kod nas.

Ekspresne izmjene plana

Zbog potrebe ove investicije se ekspresno išlo u izmjenu, odnosno dopunu Prostornog plana Ličko-senjske županije tako da se povećava postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama s 25% na 50% površine građevne čestice. Procjene su da bi od proizvedene struje lokalna zajednica trebala dobivati oko 250 tisuća kuna godišnje naknade.

250 
tisuća kuna

godišnje naknade trebala bi dobivati lokalna zajednica od proizvedene struje u novo solarnoj elektrani koju gradi RP Global

Bojan Reščec, direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK, ističe da je prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan susret s predstavnicima lokalne zajednice. “Afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje su što ozbiljan investitor može poželjeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo te uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom”, ističe Reščec. Dodaje da je sunčana elektrana u Novalji samo dio vrlo ambicioznih planova RP Globala u Ličko-senjskoj županiji. “Teško je u ovom času govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megavatima i milijunima eura ulaganja”, poručuje Reščec. Inače, prema izvještaju HROTE-a, u Hrvatskoj je lani proizvedeno 72.016.131 kWh energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz OIE porasla je 16,1% u odnosu na 2018. Udio fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) je 6%. Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s tim da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

U europskom smo vrhu

Hrvatska je na šestom mjestu, dakle u samom vrhu država EU, prema udjelu obnovljivih izvora energija u bruto finalnoj potrošnji energije. Prema podacima Eurostata, za 2018. godinu, udjel OIE u ukupnoj bruto potrošnji električne energije u Hrvatskoj iznosio je 48%. Da bi Hrvatska ispunila svoj cilj zacrtan u Strategiji energetskog razvoja do 2030., s pogledom na 2050., potrebno je izgraditi više od 1000 MW sunčanih elektrana u sljedećih deset godina. Samo HEP do 2030. godine planira povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije za 50 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

jeli to ona firma koja je do sad sjebala 400 m eura tudjeg novca ?

ali ipak je dobra sa nacelnikom opcine !

svaka cast novinaru; jesu te pocastili vise od marende ?

New Report

Close