Inovativnost i kreativnost u obrazovanju ključni su za privlačenje mladih za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, zaključili su poduzetnici, nastavnici i učenici na drugim Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju

Autor: Promo , 16. prosinac 2022. u 15:29
Foto: Drugi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju

Tijekom radionica, predavanja i panela izneseni su konkretni podaci, a to je suradnja s gospodarskim sektorom i javnim institucijama.

Drugi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa. Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Održani Dani turizma potvrđuju visoko postavljene standarde ovog centra koji je kvalitetnim programom drugog sajma turizma potvrdio važnost suradnje s gospodarskim sektorom i javnim institucijama, ali i otvaranjem atraktivnih tema o inovacijama.

Manifestaciju je otvorila Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, a uzvanicima su se obratili prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakuleta Zagreb, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma RH, nakon čega je projekt i aktivnosti predstavila Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Tijekom radionica, predavanja i panela izneseni su konkretni podaci, a to je suradnja s gospodarskim sektorom i javnim institucijama.

U proteklom razdoblju, kroz suradnju s 50-ak gospodarskih subjekata, srednjih škola i fakulteta, pokrenuli smo postupke izrade deset novih programa obrazovanja odraslih i četiri nova obrazovna strukovna programa na temelju istraživanja tržišta rada i potreba poslodavaca iz sektora turizma i ugostiteljstva.

Osim srednjoškolskog strukovnog obrazovanja učenika, Srednja škola Zabok tijekom sljedeće godine bit će spremna provoditi programe obrazovanja odraslih. Osim formalnih programa za one koje žele promijeniti zanimanje, bit ćemo spremni provesti neformalne i tailor-made radionice s ciljem usavršavanja djelatnika na određenim područjima turizma i ugostiteljstva, istaknula je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

S ciljem upoznavanja suvremenih trendova u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Zabok tijekom sljedeće godine organizirat će za nastavnike studijska putovanja u Italiju, Španjolsku, Austriju, Nizozemsku, Sloveniju, Francusku i Švicarsku, a u Hrvatskoj će posjetiti i druge regionalne centre kompetentnosti s područja turizma i ugostiteljstva, dodala je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Cilj projekta ReCeZa, odnosno Regionalnog centra kompetentnosti je osigurati nove metode učenja, ponuditi cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba, mladih i onih malo starijih, za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da su centri izvrsnosti koji pružaju učenje, cijelo životno učenje i učenje na jedan inovativan, kreativan, drugačiji način koji zapravo odgovara potrebama tržišta rada, potrebama sektora turizma izuzetno važni za Krapinsko zagorsku županiju: ” Krapinsko zagorska županija je druga kontinentalna županija u Republici Hrvatskoj po broju noćenja i dolazaka turista i ono što zaista mogu sa sigurnošću reći je da je Krapinsko zagorska županija,naše Zagorje zaista prava Bajka na dlanu i biser kontinentalnog turizma. Imamo jako mnogo resursa koji omogućuju jedan lijepi i kvalitetan doživljaj turistima i svima koji dolaze u našu županiju. Osim infrastrukture jednako je važno ako ne i važnije upravo ulaganje u ljudske resurse i potencijal koji smo prepoznali kao veliki kotač turizma u Krapinsko zagorskoj županiji. Ovo pretvaranje Srednje škole Zabok u regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu odjeknulo je ne samo Županijom nego i cijelom regijom, imamo ne samo veći interes nego i stvarno veći broj upisa,” – istaknula je zamjenica Petek.

Zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu je izrazito važno, posebno u današnje vrijeme izrazitog pomanjkanja profesionalaca za rad u turizmu, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj svjetskoj industriji.

Jedan od ključnih izazova razvoja turizma je nedostatak radne snage u kvaniteti, ali u kvaliteti. Poslodavci i cijeli naš turistički sektor ističu potrebu usklađivanja tržišta rada sa znanjima koje naši učenici i studenti usvajaju stoga mislimo da su centri kompetentnosti pravo sredstvo za poboljšanje radne snage u turističkom sektoru.

Mi smo ove godine na Danima hrvatskog turizma promovirali naše srednje škole budući da imamo natječaj na koji se prijavljuju srednje škole s projektima koje doprinose turizmu. Ti mladi ljudi oduševili su sve one koji su bili prisutni sa svojom neposrednošću, energijom, znanjem. Mislim da možemo biti zadovoljni naporom da imamo kvalitetnu radnu snagu, a smatram da ćemo kroz centre kompetentnosti to dodatno poboljšati, i osigurati fleksibilnost koja nam je potrebna s obzirom na promjene u turizmu, istaknuo je Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkuretnost turističke destinacije.

Kako približiti posao u turizmu i ugostiteljstvu mladima, kako ih privući u ta zanimanja, kako ih osposobiti za suvremeni rad i osigurati im najvažnije vještine, kako ih pratiti u njihovoj karijeri ponudom novih znanja i dodatne edukacije, kakva su očekivanja mladih, koliki je raskorak u onome što im se nudi i što im treba, što u tom procesu možemo promijeniti, unaprijediti i nadograditi, kako učiniti edukaciju zanimljivom i inovativnom u vrijeme virtualne stvarnosti teme su rasprava na drugim Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Trodnevna manifestacija započela je u četvrtak 15. prosinca stručnim kulinarskim i vinskim radionicama nakon čega su uslijedili okrugli stolovi i predavanje na teme poput Inovacije u edukaciji – povezanost poduzetništva i obrazovanja i Kreativno učenje – pogled iz drugog kuta.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, Ksenija Beljan ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija i predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske, Tjaša Vidrih, ravnateljica Biotehničkog obrazovnog centar BIC Ljubljana, prof. dr. sc. Oliver Kesar, redoviti profesor na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb, Anja Rajić Škarić, voditeljica razvoja obrazovnih sadržaja na Visokom učilištu Algebra, Lea Brezar su-osnivačica privatne osnovne i srednje škole Epoha i Martina Kovačić, direktorica Salve Regina Hotels & Resort dali su doprinos idejama primjerima iz prakse, a zaključak je da suradnja obrazovnih ustanova i poslovnih subjekata postaje nedjeljiv dio suvremenog poslovanja te je cilj osigurati nove metode učenja, ponuditi cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba, mladih i onih malo starijih, za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu. a pristup obrazovanju potrebno je temeljiti na iskustvu i kreativnosti koji će učenicima usaditi ljubav prema struci.

Kako približiti posao u turizmu i ugostiteljstvu mladima, kako ih privući u ta zanimanja, kako ih osposobiti za suvremeni rad i osigurati im najvažnije vještine, kako ih pratiti u njihovoj karijeri ponudom novih znanja i dodatne edukacije, kakva su očekivanja mladih, koliki je raskorak u onome što im se nudi i što im treba, što u tom procesu možemo promijeniti, unaprijediti i nadograditi, kako učiniti edukaciju zanimljivom i inovativnom u vrijeme virtualne stvarnosti teme su rasprava na Danima turizma i ugostiteljstva koji su nakon stručnog i praktičnog dijela zaokruženi zabavnim progamom pod nazivom Škola je COOL koji je u blagdanskoj atmosferi predstavio vještine učenika, a posjetitelji su mogli uživati u blagdanskim zalogajima, natjecanjima u pripremi gastro specijaliteta, ali i glazbenom programu, lutkarskoj predstavi, što je sve zajedno izgledalo poput blagdanske čarolije.

Okrugli stolovi sa zanimljivim temama, predavanja i stručne radionice za profesionalce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su druge po redu održane Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.

 

New Report

Close