Fortenovin agrobiznis Podravkin cilj? Dalić: ‘Pratit ćemo i procijeniti’

Autor: Marija Brnić , 19. listopad 2023. u 07:01
Foto: Pixsell

Investicijski biznis kompanije je na vrhuncu, cijena dionice rekordna.

Već dugo se u investicijskim krugovima barata informacijama kako je Podravka bacila oko na Fortenovin agrobiznis, koji bi se u okviru reprogramiranja obveza trebao prodati do kraja godine. Iz Podravke su prilično suzdržani o toj temi, no sudeći po jučerašnjem intervjuu predsjednice Uprave Martine Dalić, interes i kapital za takav veliki pothvat – postoji.

Ukupnih 32% poskupljenja

“Nema nikakvog aktivnog postupka u kojem bi Fortenova prodavala neku od svojih divizija. Sve je to za sada u naznakama, a mi ćemo to pratiti i procijeniti uklapa li se u naše kriterije i strateški pravac”, kazala je Martina Dalić.

26 posto

podignute su plaće u Podravci u proteklih godinu dana

Podravka je po riječima čelnice Podravke osnažena provođenjem svoje razvojne strategije i promjenama u poslovanju, nije zadužena kompanija i ima mogućnost biti aktivni sudionik u postupcima preuzimanja. Investicijski ciklus u koji je kompanija ušla je, ističe, na vrhuncu. Trenutačno su projekti vrijedni 100 milijuna eura, konsolidirano je poslovanje na inozemnim tržištima, u završnoj je fazi i restrukturiranje pekarske proizvodnje, uspješno je prebačena prerada rajčica iz Istre na kontinent te ostvaren niz projekata koji kompaniju čine ‘zelenom’ i održivom. Sve se to reflektira na poslovne rezultate i vrijednost na investicijskom tržištu, a šefica Podravke ponosna je da je cijena dionica na burzi na povijesnim razinama. Tržišna kapitalizacija je između 950 i milijardu eura.

Kako se iz odgovora predsjednice Uprave Podravke može iščitati, jedna od krucijalnih promjena u poslovanju je okretanje bližim izvorima sirovina, jer, osim zbog cijena, iskustvo s koronom i ruskom agresijom u Ukrajini ‘opametilo’ je sve važnosti da što više primarne poljoprivredne proizvodnje bude u blizini, jer samo tako je moguće imati i stabilnost opskrbe. Martina Dalić ne krije da je zabrinuta situacijom na Bliskom istoku i mogućoj daljnjoj eskalaciji i novim štetama za gospodarstvo. To se događa u vrijeme kada se počinje stabilizirati stanje s rastom cijena i troškova, a koje je u proteklom razdoblju snažno pogodilo i prehrambenu proizvodnju. Nakon izbijanja ruske agresije u pravilu se govorilo o rastu cijena energije, koji jest bio izniman, ali kao proizvođača Podravci su, kaže, već nakon Covida počele rasti cijene poljoprivrednih sirovina, ambalaže, stakla, plastike… U prošloj godini sirovine su poskupjele za 24 posto, a ove godine još za 8 posto, što je rast troškova kakav nije poznat već nekoliko desetljeća.

Brine Bliski istok

“Taj pritisak jednim dijelom smo kompenzirali rastom cijena, kao i unutarnjom reorganizacijom i promjenama u poslovanju, no, naše su marže padale. To znači ne samo da nismo išli preko porasta, nego smo cijene povećavali manje od stupnja rasta materijalnih troškova, energije i plaća. Plaće su u proteklih godinu i pol podignute u Podravci za 26 posto. Ti pritisci sada slabe i zato me i brinu posljedice događanja na Bliskom istoku, jer smo ušli u fazu smirivanja i stabilizacije”, zaključuje Martina Dalić, podvlačeći kako dolazi velika nesigurnost za koju u ovom trenutku nitko ne može reći kakve će posljedice imati na kretanja cijena i općenito za gospodarstvo u narednom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close