‘Fincantierijeva odluka o kupnji krajem idućeg tjedna’

Autor: Marija Brnić , 07. svibanj 2018. u 22:00
Gianni Rossanda bio je u Rijeci, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Rossanda umirivao škverane, obećao im hitno dostaviti materijal za proizvodnju koja je gotovo posve zamrla.

Uprava Uljanika umirila je jučer sindikate svog riječkog brodogradilišta 3. maj viješću da su uznapredovali razgovori s talijanskim brodograditeljem Fincantierijem oko preuzimanja njihove tvrtke, te da odgovor o kupnji 3. maja očekuju dobiti do kraja idućeg tjedna. U slučaju da bude pozitivan, uslijedili bi daljnji pregovori oko formaliziranja transakcije, te bi ona bila, prema procjeni Uljanikovaca, realizirana najesen.

Riječkim škveranima, koji su već pripremali prosvjedni skup zbog ozbiljne situacije u tvrtki, rečeno je kako će 3. maju biti hitno dostavljen materijal kako bi se omogućilo održavanje proizvodnje, a koja je sada zbog manjka novca svedena na minimum. Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, kaže kako je uprava Uljanika na čelu s Giannijem Rossandom, na pitanje o podmirenju duga Uljanika za pozajmicu koju mu je dao 3. maj dala odgovor da će te obveze biti riješene do kraja godine. 3. maj ima nekoliko ugovorenih gradnji, no s novim vlasnikom stigli bi i novi poslovi, budući da Fincantieri ima pune knjige narudžbi za narednih pet godina. Problem je, kaže Dragičević, što sada u 3. maju proizvodnja stoji, te zbog upitne budućnosti dobri radnici odlaze, dnevno dva do tri.

Iz Uljanika kažu da prodaja 3. maja neće biti dio programa restrukturiranja pulskog škvera, a koji je prije desetak dana upućen Vladi na razmatranje, a planirano je da bude usuglašen i dostavljen Europskoj komisiji do srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close