Allianz drži gotovo petinu tržišta životnih osiguranja

Autor: Jadranka Dozan , 08. kolovoz 2013. u 13:38
EPA

U godinu dana tržišni udjel Allianza Zagreb u segmentu osiguranja života povećan je sa 17,4 na 19,7 posto, a ukupni mu je tržišni udjel dosegnuo 13 posto.

Dok je ukupno tržište osiguranja i dalje uglavnom u znaku stagnacije, Allianz Zagreb i ove godine 'pliva protiv struje'. Rezultat toga je daljnje jačanje tržišne pozicije i porast tržišnog udjela na 13 posto, s tim da se u segmentu životnih osiguranja posve približio razini od 20 posto, učvršćujući tako lidersku poziciju u tom dijelu biznisa.

Kako su danas priopćili iz te kompanije, ukupni polugodišnji bruto premijski prihodi dosegnuli su joj 640,7 milijuna kuna, što je 50 milijuna kuna više nego lani. Nasuprot tom premijskom rastu od 8,6 posto, na razini sektora bilježi se tek simboličnih 0,3 posto rasta. Uspješno poslovanje rezultiralo je i ostvarenjem operativnog profita kompanije koji je na kraju lipnja iznosio 62,8 milijuna kuna, ističe se u priopćenju. Usto, dodaju, i granica solventnosti kao jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete poslovanja tijekom prvih šest mjeseci je porasla – za 2,6 postotnih bodova, na 243 posto, što je gotovo dva i pol puta više od zakonskog minimuma za hrvatske osiguravatelje.

U segmentu neživotnih osiguranja u prvoj polovici godine Allianz je ostvario 397 milijuna kuna ukupne bruto premije, što je 2,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je istovremeno tržište palo 1,4 posto. Operativni profit kompanije u tom je segmentu na kraju lipnja dosegnuo 46,2 milijuna kuna, a u priopćenju se ističe da je omjer ukupnih rashoda i zarađene premije (tzv. kombinirani razmjer, ključni pokazatelj uspješnosti u neživotnim osiguranjima), iznosio 91,3 posto te je u odnosu na isto lanjsko razdoblje blago smanjen.

U životnim osiguranjima do sredine godine je ostvareno 243,8 milijuna bruto premijskog prihoda, što je rast od 19,8 posto. Time je u godinu dana tržišni udjel Allianza osjetno povećan – sa 17,4 posto sredinom 2012. na 19,7 posto sredinom ove godine.

Predsjednika Uprave Allianza Zagreb, Borisa Galića, posebno veseli što je rast poslovanja ostvaren uz istovremeno povećanje profitabilnosti, a iako drugu polovicu ocjenjuje izazovnom, u narednom razdoblju ipak ne očekuje značajnije promjene trenda poslovanja.

Zagrebačka podružnica Allianza i u odnosu na one u drugim zemljama srednje i istočne Europe bilježi bolji trend.

Ukupni polugodišnji prihodi grupe u toj regiji dosegnuli su 1,8 milijardi eura ili oko 300 milijuna manje nego lani, a taj 13-postotni pad je, kažu, “u najvećoj mjeri posljedica novih zakonskih propisa u Poljskoj, koji se odnose na porezni tretman životnih osiguranja”.

Doda li se tome velik broj odštetnih zahtjeva zbog vremenskih nepogoda koje su pogodile čitavu regiju (u Češkoj snažne poplave, u Mađarskoj i Poljskoj oluje, u Slovačkoj najgora zima u proteklih 50 godina), u Allianzu ocjenjuju da je u srednjoj i istočnoj Europi ostvaren vrlo dobar operativni rezultat. Polugodišnja je operativna dobit ove godine dosegnula 123 milijuna eura i manja je od lanjske samo pet milijuna ili četiri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close