Ericsson Nikola Tesla otpao s 6,2 mil. kn jeftinijom ponudom

Autor: Bernard Ivezić , 23. kolovoz 2015. u 22:01
U Hrvatskoj je česta praksa da se nakon natječaja ugovaraju njihove dopune, Fotolia

Žalili se na natječaj za dokumetacijski sustav za sva državna tijela.

Informatička branša ovih dana bruji o slučaju koji će imati dalekosežne posljedice u javnoj nabavi IT rješenja. Konzorcij tvrtki Ericsson Nikola Tesla i SV Group žalio se Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave jer je ispao iz dva milijuna eura vrijednog natječaja za dokumentacijski sustav koji će koristiti Vlada i ministarstva, a u budućnosti i druga tijela državne uprave. Natječaj je napravila državna informatička tvrtka APIS IT, koju je Vlada u okviru projekta Shared Service Centra, odnosno Centra dijeljenih usluga (CDU), ovlastila da radi objedinjenu nabavu u području IT-a.

Na natječaju je pobijedila ponuda konzorcija koji predvodi Asseco SEE, i to s ukupnom cijenom od 17,1 milijun kuna. Ponuda konzorcija koji vodi Ericsson NT bila je pak 6,2 milijuna kuna jeftinija, odnosno ukupno iznosi 10,8 milijuna kuna.

U Ericssonu kažu da je žalbeni postupak u tijeku i da stoga nisu u mogućnosti davati detaljne komentare. Međutim, na naš upit ističu moraju naglasiti jednu stvar.

 

17,1 milijun kuna

teška je ponuda koju je predao pobjednik Asseco SEE.

“Ponuda zajednice ponuditelja Ericsson NT i SV Group ne sadrži skrivene troškove i odgovara svim zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje”, kratko su poručili iz Ericssona Nikole Tesle.

U APIS IT-u tvrde suprotno. Navode da su na prvi pogled jeftiniju ponudu konzorcija koji vodi Ericsson NT odbili jer bi morali dodatno plaćati licencije za svaki daljnji razvoj novih aplikacija koje bi se oslanjale na taj sustav. Pritom ističu da je upravo to smisao Centra dijeljenih usluga, jer se kroz takvo korištenje kupljenog softvera i ostvaruju uštede, pa su tako složili i natječaj.

“Ericssonova zajednica ponuditelja ograničila je korištenje licencija samo na podsustave koji se nabavljaju u ovom postupku, dok za sve druge buduće podsustave državne uprave, koji će se razvijati na nabavljenoj dokumentacijskoj platformi, traži da se kupe dodatne licencije, čime se APIS IT i država dovode u financijski nepovoljniji položaj”, odgovaraju iz APIS IT-a.

Dodaju da su se pri odabiru ponuda savjetovali s Gartnerom i da im oni rekli isto.

Komentirajte prvi

New Report

Close