ENNA Grupa u 2022. ostvarila 60,7 mlrd kuna prihoda: Rast od čak 62 posto u odnosu na lani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2023. u 18:57
Sjedište ENNA PPD grupe, Vukovar

Porez na dobit ENNA Grupe u Hrvatskoj za 2022. iznosi 129 milijuna kuna (17 milijuna eura), od čega je tzv. porez na ekstraprofit 35,6 milijuna kuna (4,7 milijuna eura).

ENNA Grupa je u 2022. ostvarila konsolidirane prihode od 60,7 milijardi kuna (8 milijardi eura), što je rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna konsolidirana EBITDA grupe iznosi 628,9 milijuna kuna (83,5 milijuna eura), izvijestili su u petak iz te tvrtke.

Tvrtke grupacije sa sjedištem u Hrvatskoj, kako se navodi, ostvarile su prihode od 29,3 milijarde kuna (3,9 milijardi eura), a tvrtke sa sjedištem u inozemstvu 31,4 milijardu kuna (4,1 milijarde eura).

Porez na dobit ENNA Grupe u Hrvatskoj za 2022. iznosi 129 milijuna kuna (17 milijuna eura), od čega je tzv. porez na ekstraprofit 35,6 milijuna kuna (4,7 milijuna eura).

ENNA Grupa je tijekom 2022. upravljala društvima u sektorima energetike i logistike te prehrambenom sektoru, a perjanice u tim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Opskrba, ENNA Logic te ENNA Fruit, navodi se u priopćenju.

PPD ostvario rast prihoda od 56 posto

PPD je 2022. završio s prihodima od poslovanja od 32,9 milijardi kuna (4,4 milijarde eura), što je rast od 56 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pritom, na prodaju plina na inozemnom tržištu otpada 70 posto prihoda, dok na prodaju plina hrvatskim potrošačima otpada 30 posto ukupnog prihoda.

Na porast prihoda PPD-a, kako su istaknuli, najznačajnije je utjecao porast cijene plina na svjetskom tržištu, ali i visoka poslovna aktivnost grupacije na inozemnim tržištima.

Iz tvrtke napominju kako su u 2022. nastavljene volatilnosti na europskom plinskom tržištu, koje je dodatno potaknuo rat u Ukrajini, a kktualiziralo se i pitanje sigurnosti opskrbe cijele Europe, dok je u kolovozu zabilježena rekorda cijena plina od gotovo 350 EUR/MWh.

Istodobno, tijekom cijele 2022.  PPD je za građane Republike Hrvatske, sukladno HERA-inoj metodologiji za izračun cijene plina, osigurao plin po cijeni od 17 EUR/MWh, a zatim 41 EUR/MWh.

“Zahvaljujući snažnom portfelju, pristupu svim europskim plinskim burzama te dugogodišnjim financijskim partnerima PPD je uspješno prošao kroz financijski iznimno zahtjevnu prošlu godinu, pri čemu je jedan od najvećih izazova bio održanje likvidnosti neophodne za nesmetano trgovanje”, ističu iz tvrtke.

Navode ii kako u ukupnim nabavama plina LNG čini 40 posto, zemni plin nabavljen od europskih dobavljača 40 posto, a plin nabavljen od Gazproma 20 posto. Tijekom 2022. u potpunosti je obustavljena nabava Gazpromova plina.

Ulaganje u OIE i geotermu

U segmentu energetike, ENNA Grupa je, kako navode, i u 2022. nastavila sa značajnim ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE).

ENNA Opskrba zabilježila je prihode od 866 milijuna kuna (114,9 milijuna eura), a također su ugovorili prodaju više od 1.000 solarnih elektrana za kućanstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u OIE ostvaruju se i kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Geo.

ENNA Geo bavi se isključivo razvojem projekata koji za cilj imaju iskorištavanje geotermalne energije, a tijekom 2022. započelo je istraživanje dvije bušotine geotermalnih izvora energije u Slavoniji gdje se planira izgradnja geotermalnih elektrana.

ENNA Fruit: Prihodi viši od milijardu kuna

Tvrtka ENNA Fruit tijekom 2022. je ostvarila prihode više od milijardu kuna (133 milijuna eura), a EBITDA iznosi 26 milijuna kuna (3,5 milijuna ura).

Tvrtka surađuje s više od tisuću domaćih kooperanata, a u proteklih godinu dana povećala je broj zaposlenih za 38 posto.

Rast poslovanja posljedica je, kažu, širenja na tržište Srbije, Slovenije i BiH kao i ulaganja u modernizaciju.

ENNA Grupa posluje i u segmentu logistike i željezničkog cargo prijevoza kroz tvrtke ENNA Logic i ENNA Transport. Konsolidirani prihodi segmenta logistike u 2022. iznose 220 milijuna kuna (29 milijuna eura), što je 35 posto više nego godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close