Emirates Airlines je u prvom polugodištu prevezao 29,6 milijuna putnika, u Dubai ih doveli 7,9% više

Autor: Suzana Varošanec , 12. studeni 2019. u 13:41
FOTO: PD

Emirates Airlines je od 1. travnja do 30. rujna (prvih šest mjeseci poslovne godine 2019.-2020.) prevezao 29,6 milijuna putnika, što je 2% manje nego u istom razdoblju prošle godine, međutim putnički prinos povećao se za 1%. Dubai je i dalje privlačno odredište, pa je aviokompanija u taj grad koji je ujedno i njezin hub dovela 7,9% više putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u njihovom priopćenju.

Zatvaranje piste u međunarodnoj zračnoj luci Dubai (DXB) zbog radova, pad cijena goriva, nepovoljno valutno kretanje i bankrot kompanije Thomas Cook, četiri su ključna faktora koji su utjecali na polugodišnje rezultate na razini cijele grupacije  Emirates, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ukupnim prosječnim brojem zaposlenih od 105.315. Na našem je tržištu Emirates prisutan već više od godinu dana, nudi letove iz  zračne luke Franjo Tuđman, u Zagrebu gdje pod zadnje održava i castinge za kabinsko osoblje.

Flota im se sastoji od 267 zrakoplova, uključujući teretne zrakoplove, a tijekom prvih šest mjeseci preuzeli su tri zrakoplova tipa Airbus A380s te će im dodatna tri nova zrakoplova biti isporučena prije kraja financijske godine. Iz flote je povučeno šest starijih zrakoplova, a još će dva biti vraćena do 31. ožujka 2020.

Od 30. rujna, pak, njihova globalna mreža obuhvaća 158 odredišta u 84 zemlje, a od  1. travnja do 30. rujna (prvih šest mjeseci poslovne godine 2019.-2020.) imaju blagi pad prihoda za 2% – na 53,3 milijarde AED (14,5 milijardi dolara), dok je dobit porasla za 8% na 1,2 milijarde AED (320 milijuna dolara).

Iznos sredstava s kojima raspolažu na dan 30. rujna iznosio je 23 milijarde AED (6,3 milijardi dolara), odnosno u usporedbi sa stanjem na kraju ožujka tako je veći za 300 milijuna dolara. Povećanje profitabilnosti prvenstveno je posljedica pada cijena goriva za 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no na korist od nižih troškova goriva djelomično su utjecala negativna valutna kretanja u Europi, Australiji, Južnoj Africi, Indiji i Pakistanu.

"Niži troškovi goriva dobro su nam došli jer su nam donijeli uštedu od 2 milijarde AED u odnosu na isto razdoblje prošle godine", navodi predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates Njegovo Visočanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum te dodaje: "Nepovoljna valutna kretanja smanjila su nam dobit za oko 1,2 milijarde AED. Teško je predvidjeti situacije na globalnom tržištu, ali očekujemo da će se aviokompanije i industrija putovanja nastaviti suočavati s izazovima tijekom narednih šest mjeseci, a oštra konkurencija dodavat će pritisak na marže."

Emirates Airlines je u prvom polugodištu imao pad  volumena tereta od 1,2 milijuna tona (- 8%), dok je prinos pao za 3%. Kako navode, "to je odraz teškog poslovnog okruženja za zračni teret u kontekstu globalnih trgovinskih tenzija i nemira na nekim od ključnih tržišta".  

Kompanija dnata iz Emiratesove grupacije, iako nastavlja s jačanjem svojih globalnih kapaciteta u uslugama prihvata i otpreme zrakoplova, cateringu i putničkim uslugama u više od 35 zemalja, bilježi pad neto dobiti za 64% na 311 milijuna AED (85 milijuna dolara) u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima. No, tada su oni uključivali jednokratnu transakciju u iznosu od 321 milijuna AED zbog prodaje 22% udjela u tvrtki za upravljanje putovanjima Hogg Robinson Group (HRG).

"Na njezinu polugodišnju dobit dodatno je utjecao bankrot kompanije Thomas Cook, jednog od glavnih korisnika dnatinih usluga cateringa i putničkih usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je rezultiralo gubitkom na povezivanju potraživanja i nematerijalne imovine u iznosu od 84 mil. AED.

Organski rast u međunarodnom poslovanju prihvata i otpreme zrakoplova, s novim ugovorima diljem SAD-a i poboljšanim učinkom na tržištima poput Italije, Singapura, Švicarske i Iraka, utjecao je na rast prihoda kompanije i pomogao nadoknaditi negativan utjecaj valute od oko 86 milijuna AED. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima dnata je stekla potpuno vlasništvo nad špedicijskom tvrtkom Dubai Express koja je doprinijela rastu prihoda u prvoj polovici 2019.-20. i pomogla pri umanjenju utjecaja gubitaka do kojih je došlo zbog zatvaranja piste u zračnoj luci Dubai (DXB) u trajanju 45 dana", navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close