Električni automobili svaki dan imaju sve manje mana, a jedna od najvećih je upravo postala nevažna

Autor: PD VL native tim , 20. ožujak 2020. u 13:08
Foto: Native tim

Prva HEP-ova ultra-brza punionica omogućuje punjenje električnog automobila za doseg od 300ak km za samo 15 minuta.

Čak i najveći „električni“ skeptici, zaljubljenici u oktane i zvuk motora u visokim okretajima, znaju da nije pitanje hoće li električni automobili zamijeniti tradicionalne, već kada. Naravno, kao što i danas voze vlakovi iz pretprošlog stoljeća, tako ćemo i dalje u prometu susretati klasike koji su krasili zidove dječačkih soba, samo što ćemo ih gledati iz udobnosti tihih kabina električnih automobila. No, dok se omjeri ne okrenu u korist čiste energije, električni automobili i dalje predstavljaju svojevrsnu egzotiku na našim prometnicama. Unatoč baterijama sve većeg dosega, jedan od najvećih problema ostaje pitanje punjenje automobila. Infrastruktura je temelj povećanja broja vozila i tu vidimo velike pomake iz godine u godinu. Međutim i dalje ostaje problem sporog punjenja vozila, pogotovo automobila s većim kapacitetima baterija koji mogu prevaliti preko 500 km u jednom punjenju. Ovisno o punjaču, punjenje takvih baterija može trajati i preko 30 sati (kućna utičnica). Srećom, u zapadnim zemljama vidimo trend ugrađivanja sve bržih punjača, a prvi takav primjerak je osvanuo i napokon i kod nas. HEP je u suradnji s Inom na odmorištu Vukova Gorica, prvi u Hrvatskoj pustio u rad najbržu i tehnološki najnapredniju ultra-brzu punionicu za električne automobile na autocestama u Hrvatskoj. Prva HEP-ova ultra-brza punionica, snage 175 kW, omogućava punjenje električnog automobila već za 15 minuta, što modernim električnim automobilima koji podržavaju takvo punjenje omogućuje domet do 300 kilometara.

Kako bi se i sami uvjerili i osjetili dašak budućnosti, a nekim sretnicima i sadašnjost, otišli smo provjeriti kako izgleda punjenje na ultra-brzoj punionici. Po dolasku na postaju odmah uočavamo karakteristične zelene punionice i zeleno označena parkirna mjesta. Mjesta je srećom bilo zbog ranije spomenutog manjka električnih vozila, ali očekujemo da će se s povećanjem potražnje povećati i broj punjača te da će se nadograđivati u skladu s tehnološkim inovacijama. Parkirali smo novog Audia e-tron koju smo prethodno uspjeli isprazniti do dosega od 40ak km, uključili ju na punjač i gledali kako punjenje napreduje. Punjenje je besplatno uz obvezni identifikaciju beskontaktnom karticom, mi smo koristili običnu bankovnu debitnu karticu. Također smo pratili i vrijeme kako bi nakon točno 15 minuta isključili automobil s punjača i vidjeli kako stojimo s napunjenim dometom. I doista, 15 minuta je bilo dovoljno da se nadopuni skoro 70% baterije, tj u našem slučaju skoro 250 dodatnih kilometara dosega, sasvim dovoljno za doći do nekog od gradova u unutrašnjosti ili doći do mora.


Pri tome, tih 15 minuta punjenja ne predstavlja problem, jer većina stajanja na odmorištima i traje 15ak minuta, nekada čak i stajanje u redu za platiti gorivo na postaji traje duže. Po svemu viđenom, svakim danom električna vozila postaju sve pristupačnija i nameću se ne kao alternativa, već kao logičan izbor budućeg automobila.

Iz Audija su nam pojasnili kako High power charging punionice s kapacitetima punjenja do 350kW omogućuju elektromobilnost i na duge trase. Na našem e-tronu dovoljno je 30 minuta kako bi na tim stanicama napunio svoju bateriju s 5% na 80%. Stoga bi kupci električnih vozila u (bliskoj) budućnosti trebali razviti naviku punjenja automobila kod kuće, preko noći, slično kao što to radimo i s mobilnim uređajima, a prije svakog odlaska na put bilo bi poželjno iskalkulirati rutu do željenog odredišta puno opširnije nego što to inače radimo.

Kako su nam potvrdili iz HEP-a, u ovom trenutku radi se na planiranju i postavljanju više od stotinu novih punionica širom Hrvatske, koje će uz mrežu postojećih punionica omogućiti sigurnu i bezbrižnu vožnju električnim automobilom u cijeloj Hrvatskoj. Uz odgovarajuću infrastrukturu, čekanje dok se automobil napuni, što je najveća boljka električnih automobila, bit će svedeno na minimum. S ovakvim punjačima, Hrvatska je korak bliže zapadnim zemljama i potpunoj elektrifikaciji voznog parka.

Sadržaj omogućio HEP.

New Report

Close