Electrocoin i Tifon u projektu za novo doba: Gorivo se plaća kriptom

Autor: Lucija Špiljak , 02. veljača 2021. u 09:01
Suosnivač Electrocoina Nikola Škorić i CFO Tifona Ana Lokas ,Foto: 
LUKA STANZL/PIXSELL

Naš najbržerastući fintech startup i jedan od najpropulzivnijih u Europi, realizacijom posla s naftnom kompanijom učinio golem iskorak za blockchain industriju.

Na svim Tifonovim benzinskim postajama od danas je moguće gorivo platiti u kriptovalutama. Ovo je jedna od najvećih suradnji na našem tržištu kriptovaluta, a Tifon je prva tvrtka u industriji nafte i plina u Hrvatskoj koja je zakoračila na ovo područje.

“Potvrdili smo tako da smo premium brend i da smo spremni biti predvodnici novih trendova. Kako su plaćanja kriptovalutama još u povojima u Hrvatskoj, uvođenjem ove mogućnosti plaćanja i na svim Tifon prodajnim mjestima očekujemo njihov daljnji razvoj i rast. Očekivanja su pozitivna, osobito u vrijeme turističke sezone, s obzirom na raširenije navike korištenja ove vrste plaćanja kod inozemnih kupaca. Na naše daljnje planove razvoja naravno utječe daljnji razvoj cjelokupne industrije kriptovaluta u Hrvatskoj, bilo da je riječ o širenju portfelja, rastu broja korisnika ili uvođenju novih digitalnih rješenja”, rekla nam je Ana Lokas, financijska direktorica (CFO) u Tifonu koji će koristiti usluge platforme PayCek, integrirane u Tifonov platni sustav.

2617 posto

rasli su 2019. prihodi Electrocoina, čime se svrstao u top 10 najbržerastućih tech tvrtki u Europi

PayCek je djelo Electrocoina, najbrže rastućeg hrvatskog fintech startupa koji se promaknuo u predvodnika svoje branše. Hrvatska, slaže se i osnivač i direktor Electrocoina Nikola Škorić, stoji uz bok svjetskim trendovima na tržištu kriptovaluta koje sve brže raste, i to iz mjeseca u mjesec.

“Suradnja s Tifonom počela je u listopadu prošle godine i rezultat je toga što ozbiljne tvrtke sve više prepoznaju mogućnosti kriptovaluta. Zato je i Tifon bio zainteresiran za ovu suradnju. Vjerujem da će to potaknuti mnoge u Hrvatskoj da razmisle o ovoj opciji i da prepoznaju kako u Electrocoinu imaju kvalitetnog partnera koji tu uslugu može isporučiti kvalitetno, sigurno i bez rizika za njihovo poslovanje. Tifon ne preuzima nikakav rizik na sebe, a mi u potpunosti obrađujemo kriptovalutnu transakciju. Primjerice, ako osoba natoči goriva za 400 kuna i želi platiti u kriptovalutama, u trenutku kada mi preko PayCeka javimo Tifonu da je uplata obrađena, Tifon dobiva 400 kuna. Ni u jednom trenutku pritom nisu izloženi riziku. Platforma PayCek za prihvaćanje plaćanja kriptovalutama jamči sigurnost svakoj tvrtki koja želi omogućiti svojim klijentima tu mogućnost”, objašnjava potanko Škorić, dodajući da u sljedećih mjeseci slijede novi projekti s velikim igračima.

Po struci nuklearni inženjer, Škorić je Electrocoin osnovao 2014., samo nekoliko godina nakon što su se kriptovalute pojavile u industriji plaćanja kao novi oblik novca.

Ubrzo mu se pridružio stručnjak za računalnu sigurnost Marin Maržić, a zajedno danas grade najuspješniju hrvatsku priču s više od 25.000 korisnika. U Electrocoinu nude pet kriptovaluta, no uskoro će širiti portfelj i povećavati ponudu.

Status moćnog europskog igrača potvrdili su i lani nakon objave Deloitteova izvješća o 50 najbrže rastućih tvrtki srednje Europe, na kojoj su “zasjeli” na 6. mjesto s rastom od frapantnih 2617%. Veći dio njihova prometa odvija u Europskoj uniji, a manji dio u Hrvatskoj.

Uvijek – oprez!

U svijetu danas postoji nekoliko tisuća kriptovaluta, a može ih kreirati gotovo svatko pa je pri korištenju i plaćanju važno biti oprezan, tim više što samo korištenje ne traži posebna tehnološka znanja.

Stoga Electrocoin, ali i Hanfa te drugi regulatori iz industrije upozoravaju ljude da budu oprezni pri kupnji kriptovaluta, te da kupuju i investiraju u ozbiljne i provjerene kriptovalute. Škorić kaže kako je primarna ideja njihovih usluga bila da budu što jednostavnije za korištenje i kvalitetne te da pristup valutama bude dostupan širem pučanstvu.

“Kupnja i prodaja preko naše usluge je zbilja jednostavna, potrošnja preko PayCeka također, kao i slanje kriptovaluta između korisnika. Ljude uglavnom najviše zanima kako od jedne kune napraviti dvije i kako zaraditi na kriptovalutama. No tu nema jednostavnog odgovora jer obogatiti se na bilo čemu, pa tako i na kriptovalutama – ovdje ne postoji recept”, kaže Škorić.

Razvili su dosad tri proizvoda, pokrenuvši prvu i najpopularniju online mjenjačnicu u Hrvatskoj – bitcoin-mjenjacnica.hr, zatim sustav PayCek i suradnju s Hrvatskom poštom koja u svojim poslovnicama nudi otkup kriptovaluta. Otvorili su s HP-om i Crypto Center koji omogućava prodaju kriptovaluta u 55 poštanskih ureda, a u svibnju prošle godine Sveta Nedelja smjestila se među prve gradove koji su započeli proces prihvaćanja kriptovaluta.

Na sve više mjesta u Hrvatskoj moguće je kupiti i prodati kriptovalute, a upravo Electrocoin širi mrežu fizičkih mjenjačnica kojima omogućavaju da iz eura i dolara prodaju otkupljuju i kriptovalute. Prvi njihov partner bio je In Kapital mjenjačnica iz Zagreba, no Škorić je najavio širenje diljem Hrvatske u skorijem vremenu. Već se ranije zapitao zašto Hrvatska nije europski fintech hub jer, kako smatra, dobro pratimo trendove.

Eliminacija rizika

“U Hrvatskoj industrija kriptovaluta stasa paralelno s ostatkom svijeta, što potvrđuju primjeri poput plaćanja kriptovalutama u poslovnicama Tifona i uvođenje trgovanja kriptovalutama u HP-u pretprošle godine. To pokazuje da smo među razvijenijim zemljama u svijetu po pitanju kriptovaluta. Bitcoin, kada je nastao prije deset godina, zamišljen je da se koristi za plaćanje. U zadnjih nekoliko godina koristio se kao spekulativna investicija, a svi smo primijetili da je cijena bitcoina u zadnjih deset godina od nule narasla do skoro 40.000 dolara. O kriptovalutama se najviše priča o investicijskom smislu, no s druge strane suradnja kao što je ova s Tifonom, a i mnoge koje dolaze sljedećih mjeseci, pokazuju i u Hrvatskoj da se kriptovalute polako vraćaju na originalnu ideju – korištenje za platne transakcije. Vjerujem da nas tek u sljedećim godinama čeka pravi i ozbiljan razvoj kriptovaluta kao platne tehnologije i vjerojatno će kroz naredne mjesece i godine ljudi sve više prepoznavati prednost plaćanja kriptovalutama, osobito uz pouzdanog partnera kao što je Electrocoin koji eliminira sve rizike plaćanja kriptovalutama”, zaključuje Nikola Škorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close