Država odbila Strnada, ne pušta mu kontrolu nad još jednom važnom tvrtkom

Autor: Marija Brnić , 23. svibanj 2023. u 11:12
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Čeh je svoju ponudu objavio početkom mjeseca, nakon što je prethodno otkupio 33,73 posto dionica od poljskog OT Logisticsa i investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagraniczne.

Država neće pustiti svoj kontrolni paket u najvećoj hrvatskoj luci, onoj u Rijeci. Upravno vijeće na CERP-a donijelo je na posljednjoj sjednici odluku da će odbiti ponudu tvrtke češkog investitora Jaroslava Strnada Port Acquisition za preuzimanje dionica Luke Rijeka.

Čeh je svoju ponudu objavio početkom mjeseca, nakon što je prethodno otkupio 33,73 posto dionica od poljskog OT Logisticsa i investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagraniczne. Prethodno je Strnad već imao manji udjel u riječkoj luci, pa posjeduje ukupno 34,42% dionica.  Ovakva reakcija države nije neočekivana, premda je Luka Rijeka bila u dijelu manjinskog portfelja CERP-a za koji se predviđalo povlačenje, no u međuvremenu je resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao do znanja da to zasad neće biti opcija. Koliko će biti uspješan u pohodu da dođe do većinskog udjela, Strnadu će sada biti važno kako će reagirati mirovinski fondovi, koji zajednički u Luci Rijeka drže 33,5% dionica. Bez njihovog odaziva, neće moći steći ciljani većinski paket u riječkoj tvrtki.

Pozitivnu reakciju na ponudu nisu dali niti menadžment i radnici, i to ne zbog cijene, koju drže fer, iako ona nije prešla tromjesečni ponderirani prosjek burzovne vrijednosti dionice od 8,40 eura. Za njih je puno sporniji poslovni plan, te, kako navode u obrazloženju, to što je riječ o poduzetniku koji nema potrebno stručno znanje i iskustvo za provođenje ciljeva, a niti je uvjerljiv oko planiranih ulaganja i vremenskog okvira njihove provedbe. Uprava u poslovnom planu ne nalazi tako niti temelja za očekivanja Strnada o rastu kontejnerskog prometa za najmanje 10 do 15 posto godišnje, s obzirom na to da Luka nije koncesionar kontejnerskog terminala, a nedovoljno argumenata u ponudi nije navedeno niti za plan povećanja lučkih kapaciteta u razdoblju za koje Luka ima koncesiju i obvezna je ionako na ulaganja u povećanje kapaciteta. Nedovoljno je za menadžment i to što za povećanje temelje Čeh nalazi u gradnji nizinske željezničke pruge, jer na to ni on, niti Luka ne mogu utjecati, a uostalom ni njezina gradnja nije započela. Hoće li ove reakcije i ponuđena cijena utjecati i na odluke malih dioničara, koji u Luci Rijeka drže 7,06%, bit će jasno 1. lipnja, do kada vrijedi Strnadova ponuda.

Komentirajte prvi

New Report

Close