Dostave polaze s iste točke pa će biti efikasnije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 18. siječanj 2022. u 22:01
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Country Manager usluge Bolt Market koja omogućava bržu isporuku namirnica iz ‘dark storea’.

Platforma Bolt, za prijevoz (vožnja na zahtjev i dijeljeni prijevoz), dostavu hrane i namirnica i urbanu mikromobilnost (najam romobila), nedavno je najavila da ide u najveću dosad rundu financiranja, ‘tešku’ 628 milijuna eura, usmjerenu u dodatno širenje usluga i ubrzanje prelaska s osobnih automobila na korištenje inovativnih modela kretanja gradom. Estonska ‘podrijetlom’, a prisutna u 45 zemalja Europe i Afrike, smatra se ‘superaplikacijom’ i zbog široke lepeze usluga, od kojih je najsvježija Bolt Market. Riječ je o usluzi koja, ukratko, omogućava vrlo brzu dostavu namirnica, iz trgovine-skladišta, a na zahtjev naručitelja iz aplikacije. Usluga je uvedena na naše tržište pretkraj prošle godine, a kako funkcionira i kako se primila, te što omogućava i koje su prednosti Bolt Marketa za potrošače, ali i dostavljače, govori Branimir Zorko, Country Manager za Hrvatsku.

Usluga Bolt Market u Zagrebu je dostupna oko mjesec i pol. Jeste li zadovoljni startom?

Mogu reći da smo vrlo zadovoljni startom. Potrošači su vrlo brzo prepoznali prednosti korištenja Bolt Market usluge, broj zahtjeva koje dobivamo svakodnevno raste te očekujemo da će se ovaj trend nastaviti.

Usluga je lansirana u Hrvatskoj svega pet mjeseci nakon uvođenja u matičnoj zemlji Bolta, Estoniji. Kako to da smo tako brzo došli na red?

Podaci Eurostata za 2020. pokazuju da je 55% građana Hrvatske kupovalo online, a na razini Europske unije najviše se naručivala odjeća, hrana iz restorana, ali i namirnice. Mnogi su tijekom pandemije otkrili pogodnost dostave namirnica na vrata i nastavit će koristiti dostavne usluge čak i nakon što ona završi, a sve to predstavljalo je veliki potencijal za uvođenje Bolt Marketa. Činjenica je da na estonskom, matičnom tržištu uvijek lansiramo nove usluge i vertikale, no Bolt Market dostupan je i u Portugalu, Poljskoj, Latviji, Slovačkoj i Rumunjskoj. Upravo s namjerom da našim korisnicima pružamo najbolje usluge, kontinuirano osluškujemo njihove potrebe te pratimo stanje na svim tržištima.

Na što se točno odnosi vertikala dostave hrane?

Bolt drži korak s trendovima i kreira usluge u skladu s potrebama korisnika pa tako osim hrane koja se iz restorana dostavlja zahvaljujući usluzi Bolt Food, putem Bolt Marketa korisnicima omogućujemo brzu i povoljnu dostavu namirnica do kućnog praga.

Pokretanjem Bolt Marketa u Hrvatskoj na taj je način dodatno proširena Boltova vertikala dostave, a zahvaljujući sinergiji usluga dostave hrane i namirnica, u Boltu ćemo iskoristiti postojeću ekspertizu i iskustvo, kao i logistiku, tehnologiju i dostavljače kako bismo učinkovitije upravljali poslovanjem i našim korisnicima pružali kvalitetne usluge.

Koncept dark storea, u koji kupci ne ulaze već im se otamo dostavlja naručeno, primjenjuju i vaši konkurenti. U čemu je prednost Bolt Marketa? Brzina, asortiman, korisničko iskustvo…?

Korisničko iskustvo koje uključuje sve navedeno – jedinstvenu uslugu, brzinu dostave namirnica i raznoliku ponudu koja trenutačno uključuje više od 100 bezalkoholnih pića te više od 300 proizvoda iz kategorije slatkiša i grickalica. Veseli nas činjenica da postojeću Bolt Market ponudu kontinuirano obogaćujemo novim proizvodima.

2000 namirnica

zasad u trgovini Bolt Marketu, u koju kupci ne ulaze već preko aplikacije naručuju artikle koji im se otamo šalju

U kontekstu prednosti naše usluge svakako treba istaknuti kako se naša najveća snaga ogleda u vjernoj bazi korisnika koji već koriste Bolt za prijevoz i dostavu hrane te postojećih dostavljača koji dostavljaju putem platforme Bolt Food. Stoga ćemo svoje znanje i ekspertizu usmjeriti na pružanje najboljeg korisničkog iskustva i to kroz brzinu isporuke, raznolikost asortimana, dostupnost namirnice i konkurentne cijene.

Nudite različite proizvode. Što se najviše naručivalo tijekom prosinca?

Iako je naša ponuda s početkom uvođenja usluge obuhvaćala oko 1500 proizvoda, osluškujući potrebe korisnika povećavali smo i asortiman usluga pa tako danas korisnicima omogućujemo čak 2000 različitih proizvoda. Očekivano, tijekom prosinca najviše su se naručivale namirnice potrebne za pripremu blagdanskog stola među kojima su, primjerice, bila jaja za izradu kolača, pića te razne grickalice.

Hoće li se širiti asortiman? Koliko to ovisi o dobavljačima? Računate li i na male proizvođače, možda i OPG-ove, čija se roba tražila, osobito u pandemiji?

Bolt Market trenutačno nudi visokokvalitetne proizvode poznatih brendova i proizvođača, a ponudu konstanto proširujemo novim proizvodima. Budući da su nam kvaliteta proizvoda i korisničko iskustvo na prvom mjestu, postojeći asortiman svakako ćemo obogatiti proizvodima domaćih OPG-ova. U tu svrhu pokrenuli smo inicijativu putem koje pozivamo sve proizvođače zainteresirane za suradnju da nam se jave putem naše internetske stranice market.bolt.eu/hr.

Cijene u trgovini čini se nisu previsoke, čak su u rangu supermarketa. Kako ste to postigli?

Usluga brze dostave namirnica koju smo pokrenuli unutar Bolt Food aplikacije prije svega ima svrhu povezati Boltove trgovine i kupce, unaprijediti korisničko iskustvo te dostavljačima omogućiti dodatnu zaradu. Zadovoljstvo naših korisnika nam je na prvom mjestu pa u tom smislu vodimo računa i o pristupačnosti ponuđenih proizvoda.

Kad ćete otvarati nove trgovine i gdje?

Usluga Bolt Market trenutačno je dostupna isključivo u Zagrebu koji do proljeća ove godine planiramo u cijelosti pokriti Boltovim centrima kako bismo svim sugrađanima omogućili korištenje ove usluge. S povećanjem broja trgovina usluga će se postepeno uvoditi i u drugim gradovima.

Dostavljačima koji rade za Bolt Market pruža se i veća zarada. Koliko mogu zaraditi a da se recimo ne ‘pretrgnu’ od rada 12 sati dnevno?

Uvođenjem Bolt Marketa otvorene su dodatne mogućnosti zarade za partnere dostavljače koji uvođenjem ove dodatne usluge mogu realizirati veći broj narudžbi. Očekujemo i da će njihova efikasnost porasti samim time što će veliki broj dostava polaziti s iste točke, odnosno iz naših trgovina. Govoreći u brojkama, naši partner vozači u Splitu primjerice mogu zaraditi i do 55 kuna po satu, dok se u Zagrebu taj iznos penje i do 70 kuna.

Kakav je interes dostavljača za poslom u Boltu općenito?

Bolt u Hrvatskoj pruža usluge informacijskog društva, koje omogućuju usluge taksi prijevoza, najma romobila te dostave hrane i namirnica, no vozači i dostavljači koji koriste našu platformu nisu naši zaposlenici. Oni su zaposleni u tvrtkama koje pružaju usluge taksi prijevoza odnosno dostave preko naše platforme pa su njihov rad i prava regulirani ugovorom o radu koji su sklopili s pojedinom tvrtkom u čije ime voze ili pružaju usluge dostave.

No, ono što mnogi vozači i dostavljači vide kao prednost ovakvog oblika rada i zašto se za njega odlučuju su fleksibilnost, neovisnost te dobra zarada koju mogu ostvariti. Samostalno određivanje radnog vremena omogućuje im da rade kad njima to najviše odgovara, što im ostavlja prostor za zaradu uz lakšu organizaciju privatnih obveza, neovisno o tome je li riječ o studentskim obvezama ili brizi za djecu i starije ukućane

Komentirajte prvi

New Report

Close