DORH češlja odnose 3. maja, Uljanika i države već 2 mjeseca

Autor: Marija Brnić , 05. srpanj 2018. u 14:07
Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, Foto: Igor Šoban / Pixsell

Rok za restrukturiranje će umjesto godinu i pol trajati tri godine, obzirom na kompleksnost cijelog procesa.

Kako se približava rok u kojem u Bruxelles mora biti dostavljen program restrukturiranja za Uljanikov pulski škver Uljanik Brodogradilište, otvara se sve više dvojbi oko uspjeha cijelog procesa. Iz Uljanika daju do znanja kako su s njihove strane u Ministarstvo gospodarstva dostavili svoj program za Uljanik Brodogradilište, te su korigirali pojedine točke na koje su dobili primjedbe, te očekuju da sada, kada su Agrokorovi vjerovnici postigli nagodbu, njihov program biti u fokusu Ministarstva i upućen Europskoj komisiji na odobrenje.

Iz Ministarstva ne odgovaraju na upite o slabim točkama programa Uljanika i njegova strateškog partnera Danka Končara, no iz prošlotjednog nastupa pomoćnika ministra gospodarstva Zvonimira Novaka na sjednici Županijske skupštine PGŽ i Gradskog vijeća Grada Rijeke o stanju u 3. maju, može se zaključiti da će predlagači na planu restrukturiranja još morati poraditi kako bi uspjeli uvjeriti i Ministarstvo financija i Vladu, kao i Europsku komisiju da je program utemeljen. Štoviše, Novak je ustvrdio da njihove primjedbe i prijedloge Puljani uglavnom nisu ugradili u nove verzije programa. Jedna od primjedbi koju je Uljanik uzeo u obzir jest rok za restrukturiranje.

Ministarstvo je ocijenilo da je 18 mjeseci prekratak rok za tako ozbiljan posao, pa je u zadnjoj varijanti programa utvrđeno da će se restrukturiranje provesti u dvostruko dužem roku. No, u odnosu na prvotne procjene troška restrukturiranja, sada se prijedlog povećao, a prema našim saznanjima Uljanik i Končar umjesto dosadašnjih 480 milijuna dižu vrijednost na nešto više od 580 milijuna eura. Pri tom program temelje i na većem učešću države od vlastitog doprinosa, odnos 60 naprama 40 posto, dok je smjernicama EK o potporama poduzećima u teškoćama predviđen jednako učešće, 50 naprama 50 posto. Jedna od krucijalnih nedoumica jest i isprepletenost odnosa ili kako je on to pojasnio “iz programa o restrukturiranju Uljanik Brodogradilišta nije jasno što se restrukturira – to brodogradilište ili cijela grupacija.

“Na to su nas upozorili i iz EK kada smo podnijeli zahtjev za odobrenje jamstva za sanacijski kredit i rekli su da će upravo u sagledavanju tog dijela biti striktni i temeljiti”, naglasio je Novak, upozorivši i da država mora imati jasnu sliku što će poduprijeti, da bi program znala braniti pred Komisijom, koja također mora imati čvrstu konstrukciju da bi je mogla braniti pred pojedinim članicama koje mogu imati primjedbe na potporu koju se daje hrvatskoj tvrtki.

U tom kontekstu dodatno se prati odnos između Uljanika i 3. maja, a zbog kojeg upravo i ključa u 3. maju gdje je radničko vijeće tvrtke uskratilo potporu direktoru Maksimilianu Percanu zbog toga što nije aktivirao zadužnicu kojom je osiguran povrat pozajmice koja je dana Uljaniku, a za koju je rok povrata trebao biti 30. lipnja. Uljanik iz sredstava vatrogasnog kredita od 96 milijuna eura za koji je jamstvo dala država nema mogućnost podmirenja te obveze (od 523 milijuna kuna duga 3. maju), a s druge strane 3. maju gotovo cijeli prošli mjesec račun je bio u blokadi zbog ovrha koje se pokreću, jer riječki brodograditelj nije u mogućnosti podmirivati svoje obveze. Situaciju oko poslovnih odnosa ove dvije tvrtke i države, kako neslužbeno doznajemo, već dva mjeseca ispituje i analizira Državno odvjetništvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zaigrali se dječaci iz IDS-a i SDP-a…
Inače, HDZ i SDP su male bebe za ekipu iz IDS-a.

New Report

Close