Dok su se drugi borili za opstanak, ova hrvatska tvrtka sklopila je velike ugovore u Aziji, otvorila nova tržišta i zapošljavala

Autor: PD VL native tim , 17. lipanj 2021. u 08:28

Budući da proizvode izvoze širom svijeta, u ALTPRO-u se oslanjaju na pouzdane IT i telekomunikacijske usluge koje im osiguravaju brzu i stabilnu komunikaciju na globalnoj razini

Iako je pandemija ugrozila poslovanje većini tvrtki u Hrvatskoj i svijetu, neke su zahvaljujući brzoj prilagodbi i reakciji sačuvale stabilnost, a neke i proširile poslovanje. Jedna takva je i hrvatski ALTPRO, specijalizirana visokotehnološka tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosnih sustava za željezničku infrastrukturu i željeznička vozila. Riječ je o izvozno orijentiranoj kompaniji koja je svoje proizvode izvezla u više od 50 zemalja na šest kontinenata, gdje i ostvaruje većinu svojih prihoda. Glavna su joj tržišta jugoistočna Europa i europske zemlje poput Slovenije, Austrije, Slovačke, Grčke te jugoistočna Azija (Kina, Indija, Indonezija). Na svim tim tržištima su tijekom epidemije ugovorili nove poslove ili odradili one već dogovorene. Samo 2020. godine isporučili su opremu u 25 zemalja, među kojima su i dvije potpuno nove zemlje: Litva i Vijetnam.

Od zanimljivih projekata mogu se istaknuti višemilijunski ugovori sa željeznicama u Indiji za senzore, višestruki projekti u Kini za monoraile, metroe i tramvaje, potom projekti na monorailu u Kairu i Los Angelesu, ugradnja novog sustava za automatsko zaustavljanje na metrou u Ujedinjenom Kraljevstvu i još mnogi drugi. Kako navode u tvrtki, 2020. je pravi primjer ‘godine početka velikih promjena’ u kojoj su se komprimirali procesi koji inače traju dugo vremena. Tako je ALTPRO, nakon početnog šoka u trećem i četvrtom mjesecu, uspješno završio poslovanje u drugoj polovici godine. Već početkom godine su od partnera iz Kine dobivali nevjerojatne informacije te su izradili plan djelovanja, pojačali su maksimalno komunikaciju s tržištima, a djelatnici su pokazali veliku odgovornost i povećali produktivnost. Otvorili su nova tržišta, zaposlili nove djelatnike, ušli u razvoj novih proizvoda s kojima će iduće godine izaći na svjetske sajmove. Nastupili su ili se pripremili za nastupe na najviše natječaja dosad širom svijeta, skratili rokove isporuka i ‘usput’ se digitalno transformirali. U svemu tome su im puno pomogle i A1 telekomunikacijske i ICT usluge koje im osiguravaju brzu i pouzdanu komunikaciju na globalnoj razini, budući da proizvode izvoze širom svijeta. “Fiksna telefonija, pristup internetu kao i mobilne usluge omogućuju nam poslovanje svuda i trenutno dok pokrivenost Roaming partnerima ograničava naš trošak. A1 VPN vezom smo u mogućnosti povezati poslovnice u udaljenim mjestima dok će 5G podržati komunikaciju uređaja s našim cloud uslugama, čiji razvoj i veći udio u prodaji nam je jedan od ciljeva digitalne transformacije koju provodimo”, istaknuo je Petar Milas, direktor poslovnih operacija u ALTPRO-u.

Kao glavne razloge uspjeha u kompaniji izdvajaju visoka tehnološka znanja, specijalizaciju i orijentaciju globalnom izvozu te kontinuirano inoviranje proizvoda.

“Iako je željeznica tradicionalna industrija, digitalne tehnologije sve više ulaze u njene temelje. U usporedbi s pet godina ranije, danas teme vezane uz digitaliju dominiraju stručnim sajmovima i konferencijama te časopisima te otvaraju mnoge interesantne teme za budućnost. Budućnost u željeznici je nedvojbeno u digitalizaciji, samo je pitanje vremena. Najveće prilike će se otvoriti upravo na digitalnom planu, odnosno digitalizaciji postojećih tehnologija kako bi postale brže i fleksibilnije. To neće biti lak proces, no svi trendovi pokazuju da se kreće u tom smjeru. Mi već krećemo s razvojem novih generacija svojih uređaja koji će biti u mogućnosti pružiti značajno više”, poručuju iz ALTPRO-a.

Sadržaj omogućio A1

New Report

Close