Dobit Zagrebačke banke uvećana 3,5 puta na 872 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2018. u 10:57
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Po podacima iz izvješća, neto krediti komitentima u prvom su polugodištu iznosili 65,27 milijardi kuna i povećani su za 5,5 posto.

Zagrebačka banka u prvom polugodištu ove godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 872 milijuna kuna, što je gotovo 3,5 puta više nego u istom lanjskom razdoblju kada je dobit bila 246 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te banke objavljeni u petak. 

Iz Zagrebačke banke navode kako je neto dobit od 872 milijuna kuna u prvom polugodištu ostvarena "zahvaljujući stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima". 

Napominju i kako je stopa adekvatnosti kapitala na visokoj razini, banka ima dovoljno likvidnosti i solidan potencijal da podrži kreditnu aktivnost i u idućim razdobljima.

Slijedom pozitivnih makroekonomskih kretanja, ostvaren je rast novoodobrenih kredita stanovništvu, trgovačkim društvima i javnom sektoru, ističu iz Zagrebačke banke te dodaju kako je ukupni volumen kredita povećan i pripajanjem Prve stambene štedionice.

Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom polugodištu dosegnuli su 2,14 milijardi kuna, što je povećanje za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Neto prihodi od kamata iznosili su 1,3 milijarde kuna i na godišnjoj su razini smanjenji za 1,5 posto, što iz banke objašnjavaju utjecajem nižeg prosječnog volumena kredita i smanjene neto kamatne marže.

Neto prihodi od provizija i naknada iznosili su 514 milijuna kuna, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, dok neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 282 milijuna kuna, što je povećanje za 54,9 posto, zbog viših neto prihoda od trgovanja. 

Ukupni troškovi poslovanja u prvom su polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani povećani za 1,6 posto, na 926 milijuna kuna. 

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 1,2 milijarde kuna, što je 62 milijuna kuna ili 5,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Povećanje je, kako navode iz banke, rezultat prethodno opisanih kretanja poslovnih prihoda i troškova poslovanja.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 184 milijuna kuna i manji su za 699 milijuna kuna. U prvoj polovici 2017. godine značajno su povećane rezervacije po plasmanima trgovačkim društvima. U 2018. godini smanjen je udio loših kredita te je povećan omjer pokrivenosti loših kredita rezerviranjima, navodi se u izvješću.

Po podacima iz izvješća, neto krediti komitentima u prvom su polugodištu iznosili 65,27 milijardi kuna i povećani su za 5,5 posto.

"Uslijed pozitivnih trendova u okruženju ostvaren je porast kreditne aktivnosti u poslovanju sa stanovništvom, trgovačkim društvima i javnim sektorom. Ukupni volumen kredita povećan je i pripajanjem Prve stambene štedionice Zagrebačkoj banci", pojašnjavaju iz Zagrebačke banke.

Depoziti komitenata iznosili su 78,5 milijardi kuna i povećani su 1,2 posto slijedom pripajanja Prve stambene štedionice.

Konsolidirano izvješće pokazuje da je grupa Zagrebačka banka ostvarila neto dobit u iznosu od 1,07 milijardi kuna u prvom polugodištu, dok je u istom razdoblju lani grupa ostvarila dobit od 365 milijuna kuna.

Zasebno, Zagrebačka banka izvijestila je u petak da je je sa članom Uprave Markom Remenarom postigla sporazum o prestanku članstva u Upravi s danom 1. rujna 2018. te sporazum o prestanku radnog odnosa s 31. listopada  2018. Svoju profesionalnu karijeru Remenar će nastaviti izvan Banke, kaže se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close