Do odličnog zaposlenika dolazi se pomoću odličnog oglasa za posao

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2018. u 08:02
Foto: Thibnkstock

Priča o uspješnom zapošljavanju najboljih kandidata počinje kvalitetnim oglasom za posao.

Ovih dana sve je više vijesti o tvrtkama koje drastično poboljšavaju uvjete rada kako bi privukle kvalitetne zaposlenike. Međutim, što ako ne možete ponuditi više od postojećeg?

Priča o uspješnom zapošljavanju najboljih kandidata počinje kvalitetnim oglasom za posao. To nije fraza već činjenica. Baš kao što odličan kandidat neće pronaći posao na temelju lošeg životopisa, loše sročen oglas može odbiti izvrsne kandidate.

Kako izgleda dobar oglas za posao?

Idealan tekst oglasa za posao je kratak, jasan, precizan, ali i zanimljiv. Sadrži ključne riječi koje je moguće izravno povezati s oglašenom radnom pozicijom (primjerice, umjesto 'od kandidata očekujemo' možete napisati 'marketing menadžer mora'.)

Iako je danas uobičajeno navoditi radne pozicije na engleskom jeziku, uključite prijevod na hrvatski kad god možete. Tako će vaš oglas vidjeti i kvalificirani kandidati koji radne pozicije pretražuju na hrvatskom jeziku.

Uz uobičajene informacije o opisu posla i traženim kvalifikacijama, dobro je navesti detalje koji se vama možda podrazumijevaju, ali kandidatu ne(npr. slobodni vikendi, fleksibilno radno vrijeme). Posebno je korisno približiti kandidatu ideju vaše organizacije, što ju čini posebnim i drugačijim mjesto za rad. Manji je trošak naučiti zaposlenika određenim vještinama nego pravilnom stavu i vrijednostima organizacije. Jednako tako, budite svjesni da je informacija o plaći bitna. Ako ne možete navesti konkretan iznos, navedite u oglasu za posao barem raspon plaće.

Gdje ste objavili svoj oglas?

Na portalima za oglašavanje radnih mjesta ponekad se teško odlučiti u koju biste kategoriju posla smjestili svoj oglas. Odaberite onu koja u cijelosti ili najvećoj mjeri odgovara oglašenom radnom mjestu. Objava oglasa u pogrešnoj kategoriji ostavlja loš dojam na kvalificirane kandidate.

Što dalje?

Dobar oglas za posao privlači pažnju, što znači i velik broj prijava kandidata. U velikom broju životopisa i molbi nije se lako snaći, pa poslodavci s razlogom pronalaze rješenje u alatima koji će im u tome pomoći. Jedan od njih je Hercul, alat za selekciju kandidata portala MojPosao, koji omogućava provođenje cjelokupnog selekcijskog procesa online. Online selekcijski alat koristan je jer sve informacije pohranjuje na jednome mjestu i omogućava im pristup u bilo kojem trenutku. Osim toga, pruža mogućnosti kao što su kreiranje upitnika za daljnju selekciju kandidata, kreiranje selekcijskih krugova za daljnje filtriranje prijava te uključivanje kolega i suradnika u selekcijski proces s ciljem lakše razmjene dojmova tijekom selekcije. Sve to značajno štedi vrijeme i olakšava protok informacija, a jamči i kvalitetan završetak cjelokupnog procesa. Naime, izravna komunikacija s kandidatima također je sastavni dio ovakvih alata i pruža priliku da kandidate informirati o tijeku selekcije, isključivanju iz daljnje selekcije ili o tome da su dobili posao! Više informacija potražite ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close