Digitalna transformacija kod flotnog menadžmenta i poslovnog najma vozila

Autor: Promo , 26. listopad 2022. u 13:25
Foto: Dubravko Tomašić, direktor AUTOFLOTE/ AUTOFLOTA

AUTOFLOTA, lokalni specialist za prodaju i upravljanje uslugama flotnog menadžmenta te poslovnog najma osobnih i lakih gospodarskih vozila aktivno radi na digitalnoj tranformaciji i kreira inovativni poslovni model upravljanja voznim parkovima.

Kakve su novosti na tržištu poslovnog najma?

Tržište je vrlo dinamično te s primjećuje značajan rast potražnje za uslugama poslovnog najma. Jednostavno, dinamika ukupnog gospodarskog okruženja te aktualni trendovi poslovnog upravljanja u mnogim djelatnostima zahtijevaju i promjenu pristupa tvrtki u pogledu nabave vozila i upravljanja voznim parkom. Klijenti su sve više informirani o uslugama poslovnog najma vozila što za sobom povlači potrebu promjena u našoj organizaciji kao i drugačiji prodajni i upravljački pristup.

Kako se nosite s nedostatkom vozila na zalihama odnosno dugim rokovim isporuke vozila?

Izazovno je, no AUTOFLOTA je kompanija koja prodaje i upravlja uslugama poslovnog najma na bazi multibrend pristupa. To nam olakšava komunikaciju i ponudu rješenja za naše klijente jer ukoliko vozila neke marke koju klijent želi nisu dostupna, najčešće su dostupna ili imaju kraći rok isporuke vozila neke druge marke o kojoj klijent možda nije niti razmišljao, a kad mu se ista prezentiraju u pogledu cjelovite usluge poslovnog najma, tada se u pravilu vrlo brzo pronađe klijentu prihvatljivo rješenje. U tome nam bitno pomaže i konfigurator na našoj flota.hr web stranici putem kojeg klijenti mogu izabrati klasu vozila, sukladno vlastitim potrebama definirati planirani period korištenja vozila i godišnju kilometražu, a konfigurator im ponudi više marki i modela vozila u toj klasi. Tako se klijenti vrlo jednostavno informiraju o različitim cijenama usluge poslovnog najma ili flotnog menadžmenta na bazi mjesečne najamine odnosno na bazi cijene korištenja vozila po prijeđenom kilometru vožnje, tzv. TCO cijeni. Cijena korištenja vozila po ugovorenom kilometru vožnje na flota web konfiguratoru iskazana je i s uključenom prosječnom potrošnjom goriva čime smo klijentima olakšali analitički proces koji su prethodno radili u vlastitoj organizaciji odnosno pojednostvili proces donošnje odluke u pogledu izbora vozila za vlastiti vozni park.

Kako odgovarate aktualnim izazovima povećanja cijena?

Osnovni element poslovnog modela usluge poslovnog najma ili flotnog menadžmenta je fiksna cijena usluge za ugovoreno razdoblje i do ugovorene kilometraže. Kako se poslovni najam ugovara na višegodišnje razdoblje, vjerujem da u ovim okolnostima možete razumijeti značajne izazove u našem poslovanju koji su rezultat promjene cijena rezervnih dijelova, usluga rada kao i drugih cijena koje nam čine ulazne parametre našeg poslovnog modela. Upravo zbog toga cijenimo mrežu naših dobavljača, u prvom redu ovlaštenih servisa različitih marki vozila, naše partnerske osiguravajuće kuće i druge dobavljače koji su iskazali visoku profesionalnu razinu te s kojima smo na temeljima višegodšnje suradnje osigurali stabilnost našeg poslovanje s jedne strane i s druge strane nesmetanu isporuku naših usluga klijentima.

Najavljujete značajnije promjene u poslovanju. O čemu se radi?

Kako bi osnažili našu tržišnu poziciju te ponudili nove usluge klijentima, radimo na digitalnoj transformaciji kao sveobuhvatnoj promjeni naših poslovnih i organizacijskih aktivnosti, procesa, kompetencija i poslovnih modela. Vjerujemo da ćemo uz primjenu digitalnih tehnologija te paralelno uvodeći nove usluge proširti našu ponudu rješenja poslovne mobilnosti te osigurati novu konkurentsku prednost. AUTOFLOTA digitalni alati u vidu aplikacije namijenjene vozačima i web portala namijenjenog menadžerima voznih parkova su već široko prihvaćeni od strane naših klijenata i korisnika usluga. Uz mogućnost narudžbe ugovorenih usluga iz udobnosti vlastitog doma ili ureda u bilo koje vrijeme, praćenja njihovog izvršenja putem dvosmjerne komunikacije s post prodajom ili stvaranja pretpostavki za kvalitetnu analitiku voznog parka, digitalni alati omogućuju našim klijentima i narudžbu vozila prilagođenu njihovim specifikacijama kao i drugim specifičnostima koje su povezane s prirodom njihove djelatnosti. Sve ove promjene koje implementiramo našim klijentima osiguravaju potpuni outsourcing upravljanja voznim parkom.

Što očekujete u budućnosti, u kojem smjeru će se razvijati djelatnost poslovnog najma vozila odnosno flotnog menadžmenta i upravljanja voznim parkom?

Cijela autoindustrija se nalazi u značajnim promjenama. Elektromobilnost je tu, sve je više prihvaćena i potrebna poslovnim korisnicima u izvršenju njihovih poslovnih funkcija. U posljednjih godinu dana gotovo da nema klijenta koji nabavlja flotu vozila, a da barem u jednom dijelu nije ugovorio ili ne razmišlja o uvođenju električnih vozila u vozni park. Outsourcing voznog parka u dijelu ugovaranja nabave vozila i paketa održavanja, guma i osiguranja je poznata stvar, izazovi naše industrije su u osiguranju ukupne poslovne mobilnosti, posebno u dijelu podrške klijentima koji ugovaraju poslovni najam električnih vozila. Za to je potreban paralelni razvoj usluga koje će klijentima osigurati varijabilnost i fleksibilnost u korištenju različitih modeliteta mobilnosti, te kreiranje softverskih rješenja koja će podržati taj novi poslovni model. AUTOFLOTA je prepoznala te izazove te aktivno radi na razvoju i implementaciji inovativnog poslovnog modela za koji vjerujemo da će biti potpuna novost na tržištu koja će nam osigurati još čvršće veze s postojećim korisnicima i značajno proširiti bazu novih klijenata.

New Report

Close